ROADPOL akció – Több mint 7000 járművezetőt ellenőriztek a legutóbbi razzia során

A ROADPOL Figyeld az utat! elnevezéssel hirdetett fokozott közlekedésbiztonsági akciót múlt héten, melynek ideje alatt az egyenruhások vármegyénkben 7286 járművezetőt ellenőriztek. A razzia során a menet közben kézben tartott mobiltelefon használata miatt 84 esetben, a biztonsági öv használatának elmulasztása miatt pedig 944 személlyel szemben intézkedtek.

 

Október 7-e és 13-a között a rendőrség ismét fokozott közúti ellenőrzéseket végzett Magyarországon a ROADPOL Focus on the road! kampány részeként. Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében 75 helyszínen, Nyíregyházán pedig 25 ponton zajlott a razzia. Az akció során elsősorban a vezetés közbeni mobiltelefon-használatot és egyéb figyelemelvonó tevékenységeket ellenőrizték. Ezek az eszközök nemcsak szabálytalanok, hanem kifejezetten balesetveszélyesek is – figyelmeztetnek a hatóságok.

Sok a szabálytalan járművezető

– A vármegye teljes területén végrehajtott ellenőrzések elsősorban a kézben tartott mobiltelefon használatára irányultak, valamint azokra a tevékenységekre, amelyek elvonják a járművezetők figyelmét a vezetéstől. Emellett kollégáim a passzív biztonsági eszközök, különösen a biztonsági övek használatát is ellenőrizték, és több esetben intézkedtek azok elmulasztása miatt. Az akció során több mint 7000 járművezetőt állítottak meg és vontak intézkedés alá, közülük 84-en menet közben mobiltelefont használtak, amiért helyszíni bírságot szabtak ki. Sajnos, közel 1000 járművezető nem használta a biztonsági övet, ezért őket közigazgatási bírsággal sújtottuk – tájékoztatott Morvai Szabolcs, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály megbízott vezetője.

A cél a balesetek megelőzése

Morvai Szabolcs arra is felhívta a figyelmet, hogy a rendőrség célja ezekkel az akciókkal sosem a büntetés, hanem a balesetek megelőzése. Kiemelte, a járművezetés önmagában is koncentrációt igénylő tevékenység, ezért komoly veszélyforrás, ha bármi elvonja a sofőr figyelmét. A kézben tartott mobillal telefonáló járművezető kevésbé vagy egyáltalán nem képes a környezetére figyelni. Az pedig még veszélyesebb, ha vezetés közben valaki üzenetet ír, olvas vagy a közösségi oldalakat böngészi. További ellenőrzésekre pedig folyamatosan számíthatnak a közlekedők.

További ellenőrzések várhatók

– A fokozott közlekedési ellenőrzéseket továbbra is rendszeresen megtartjuk, mind a vármegyeszékhelyen, mind a vármegye területén, havi egy-két alkalommal. Különös figyelmet fordítunk a biztonsági eszközök használatának ellenőrzésére, és határozottan fellépünk az ittas járművezetőkkel szemben is – hangsúlyozta Morvai Szabolcs.

A ROADPOL idei naptárában pedig még két átfogó ellenőrzés is szerepel: november 11-e és 17-e között a busz- és teherautó-sofőrök kerülnek a fókuszba, míg december 16-a és 22-e között az ittas vezetőkre koncentrálnak majd a rend őrei.