Római Katolikus Kórházlelkészi Szolgálatot indított a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Római Katolikus Kórházlelkészi Szolgálatot indított a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye, a területén lévő 9 kórházban, köztük a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Oktatókórház öt intézményében. Szeptembertől a papok mellett civil lelkigondozókkal, beteglátogató munkatársakkal is segítik a gyógyító munkát.

A világ, amibe belekerültünk, elveszítette az embert, a test és lélek egységét. Az egyháznak eredeti, ősi kapcsolata van a betegekkel, ezért láttuk szükségét lelkészeink mellett a civilek bevonásának, fogalmazott köszöntőjében Felföldi László általános püspöki helynök.

Molnár Tünde civil lelkigondozó kiemelte:

Adódnak azok a lelki kérdések, hogy miért adta ezt a Jóisten? Nehéz kérdésekkel küzd meg az ember a betegágyán és ezeket a kérdéseket magának teszi fel, ha én nem jelenek meg. Én sem tudok rá válaszolni, hogy miért adta ezt a Jóisten. Miért sújtotta rá ezeket a nagy csapásokat, miért pont ő, miért pont most? Nem tudjuk rá a válaszokat.

A civil gondozó, aki egészségügyi szakdolgozó is, pontosan tudja, miben találhat a kiszolgáltatott beteg ember kapaszkodót. Persze, hogy előző életszakaszai szép emlékeiben.

Dr. Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Oktatókórház főigazgatója azt mondta:

Tudom azt pontosan, hogy a test és a lélek milyen szoros kapcsolatban van. A testet megbetegítheti a lélek, de a lélek meg is gyógyíthatja. Ahhoz, hogy mi a mindennapi munkánkat, az orvosi munkát, az ápolói munkát tudjuk végezni, ahhoz nagyon nagy szükség van arra, hogy a betegeinknek a lelki életével is foglalkozzunk. Emlékszem, amikor a rendszerváltás után az egyházaknak újabb szerepet tudtak biztosítani az egészségügyi intézményekben, Nyíregyháza az elsők között szerepelt. Jelenleg is 4 történelmi egyházzal van megállapodás az intézményben.

Ez egy kiteljesedés a római katolikus egyház részéről, hiszen bevonnak civil munkatársakat az eddig is létező szolgálatba, akik felekezeti hovatartozás nélkül igyekeznek a betegágyakhoz. A Kórházlelkészeket, civil lelkigondozókat a Jósa András Kórházban és a többi intézményben is az osztályok ápolói segítségével érik el, de a szolgálati telefonszám is megtalálható az osztályos fali hirdetmények között.

Berényiné Dr. Felszeghy Márta, a Római Katolikus Kórházlelkészi Szolgálat szolgálatvezetője hozzátette azt is:

Általános orvosként végeztem és utána találkoztam a hospice szellemiségével. Ebben a folyamatban, amikor tanultam ezeket a dolgokat, akkor nagyon sok minden átértékelődött bennem. Orvosként mindig azt tanultuk, hogy a legfontosabb dolog a beteget meggyógyítani, és nagyon kevés szó esett arról, hogyan lehet az utolsó időszakban elkísérni a beteget, mert van olyan, hogy elveszítjük.

A gyógyítás mellett sajnos segíteni kell a betegeket békében elmenni - hangoztatta a szolgálatvezető. Ha képzettségük nincs is a kollégáknak, hitük és elkötelezettségük van a feladathoz. Kegyeleti szoba és hospice részleg már működik a kórházakban, melynek szükséges a bővítése. Az 1921-ben indult szolgálat a '40-es évek végén megszűnt, majd 1990-ben kápolnát avattak, mely ma is megtalálható az Orvosi Könyvtár korábbi épületében. Misék, istentiszteletek is várják a betegeket a meghirdetett időpontokban. A Kórház főigazgatója nyomatékkal kérte a segítők támogatását a gyógyítók mellett is. A Klinikai Lelkigondozók Ökumenikus Egyesületének Etikai kódexe szerint a beteglátogatók odafigyelést, megértést, együttérzést és időt ajándékoznak a betegeknek és rászorulóknak.

Kapcsolódó galéria

Római Katolikus Kórházlelkész és Beteglátogató Szolgálat