Rossz alvással veszélyben a jogsi

 Januárban több mint egy tucatnyian meghaltak, amikor egy középiskolás diákokat szállító magyar autóbusz balesetet szenvedett egy veronai autópálya-csomópontnál. Mint kiderült, a sofõr korábban vélhetõen úgynevezett alvási apnoéban, vagyis alvászavarban szenvedhetett és elaludhatott a volán mögött. Többek között az ilyen balesetek elkerülése érdekében, akinek most jár le a jogosítványa, alvászavargyanú esetén kérdezéses tesztre, esetleg alváslaborban végzett vizsgálatra számíthat, és akár hetekig-hónapokig nem vezethet.

LÉGZÉSKIMARADÁST OKOZHAT

Az alvási apnoé alvás közbeni légzéskimaradást jelent, amely ha eléri a 15-ös értéket – az alvás során ennyiszer marad ki a légzés –, a páciens fokozott veszélynek van kitéve gépjármû vezetése közben. A szakértõk azt mondják, nemcsak maga a vezetés közbeni elalvás a veszélyes, hanem az álmos sofõr reflexeinek jelentõs lelassulása is. A kialvatlan sofõrök ugyanis a részegen vezetõkhöz hasonlítanak, ami bõven elég egy súlyos baleset okozásához.

Több százezer autóst érinthet az alvási apnoé nevû lappangó betegség, amelyrõl sokszor még maga az érintett sem tud. Mivel a jogosítvány meghosszabbításához szükséges vizsgálatok zömét háziorvosok végzik (vérnyomás, látásvizsgálat stb.), ezért náluk is kell kitöltetniük a „sofõröknek” az alvászavarokra vonatkozó európai orvos­bizott­ság által összeállított kérdõívet. Ez magában foglal életmódot, alkatot, illetve bizonyos élethelyzeteket érintõ kérdéseket is. Például: „Elõfordult, hogy vezetés közben elaludt vagy elbóbiskolt?; Jellemzõen kipihenten ébred-e egy egész éjszakás alvás után?; Érez-e és milyen mértékben álmosságot vagy alváskésztetést a felsorolt élethelyzetekben?”

BETEGSÉG AZ ALVÁSI APNOÉ

Az alvási apnoé szûrése az Európai Unióban már megszokott. A betegség nem kezelhetetlen, de akinél a teszt során ennek a gyanúja merül fel, illetve a további vizsgálatok során is bebizonyosodik, annak az alváshoz viselt légzéssegítõ készülékre lesz szüksége. A teszttel együtt a pácienseknek nyilatkozniuk is kell, hogy nincs eltitkolt megbetegedésük és a közölt válaszaik is a valóságnak mindenben megfelelnek. Tehát ha valaki manipulálja a válaszait és így nem derül ki, hogy alvási apnoéban szenved, az onnantól az õ felelõssége.

(Szerzõ: Bruszel Dóra)

(Fotó: internet)