Rotary évindító – Újabb időszak kezdődött a szervezet számára

Évindító reggelin egyeztettek az idei tervekről a Nyíregyházi Rotary Club tagjai a Centrál Hotelben. Az új elnök, dr. Pénzes Marianna tájékoztatta a sajtó munkatársait arról, milyen feladatok várnak a klubra. Idén is izgalmas lesz számukra az év.

Folytatások és újdonságok

Egy kellemes reggelivel indította az idei szezonját a Nyíregyházi Rotary Club szeptember 4-én a Centrál Hotelben, ahol visszatekintettek az elmúlt évre, majd átbeszélték a következő időszakra vonatkozó terveket is. Dr. Pénzes Marianna, a klub új elnöke részletezte, milyen olyan programokat folytatnak, melyek már több éve a szervezet életének részét képezik, és mik azok az új ötletek, melyekre számítani lehet majd a mostani időszakban.

Nagyon sok programot fogunk indítani, ezek egy része már régóta fut, ilyen a Talentum, az ifjúságot segítő cserediák program, vagy épp a hátrányos helyzetű, vagy fogyatékos gyerekeket nevelő intézményekkel közös együttműködés. Illetve folytatunk olyan programokat is, melyeket még az előző elnök asszony indított el. Ilyen a Fabatka, mely a Vécsei általános iskolában indult értő olvasás segítő program. Itt helyi gyűjtésű mesekönyveket használnak fel, és a Nyíregyházi Egyetem Óvó- és Tanítóképző Intézettel működünk együtt. Másik program az Ele-tó projekt, amit a Wesselényi Miklós Technikum és Kollégium nyert egy nemzetközi Rotary pályázaton, ez egy speciális környezetvédelmi pályázat, melyre szakmai és pénzbeli segítséget nyújtunk. Az Ele-tónál az az érdekes, hogy erről a nyíregyháziak sem igazán tudnak. Ez az iskola mellett található kis mocsárszerű terület, az álmok azonban, ha megvalósulnak, itt majd egy tanösvény lesz, mely biológiaóráknak is helyet adhat. Amit most készítünk elő, az a My Body Is My Body program, mely a szexuális abúzus, bántalmazás megelőzését és hatékony kezelését szolgálja – mondta az elnök.

A My Body Is My Body projektet a Tündérkert Óvodával kezdték el megalapozni. Célja, hogy a társadalomban kellő hangsúlyt kapjon ez a probléma, és azok a felnőttek, óvónők, pedagógusok, akik gyermekekkel kapcsolatba kerülnek, tudják ezeket a helyzeteket kezelni, és segíthessenek. Ez egy olyan nemzetközi program, mely már 26 nyelven fut, és majd a fiatalokat is szeretnék vele megszólítani.

Mindent megtesznek a gyermekbénulás ellen

A Rotary az említetteken túl más tervekkel is készül.

Vannak még természetesen hasonló nemzetközi programok vagy épp a polio elleni kampányunk, mely azt gondolom, néhány évig még folyni fog. Hiszen azt látjuk, hogy a háborúk újra fellángoltatják ezeket a járványos betegségeket. S hiába gondoltuk, hogy ez a gyermekbénulás lassan megszűnik a világban, ha nincs minden gyermek beoltva, a veszély fennáll, hogy újabb világjárvány alakulhat ki. A nemzetközi és a nyíregyházi Rotary is mindent megtesz, hogy saját erőforrásaival segítse ennek a megelőzését – tette hozzá dr. Pénzes Marianna.

A Rotary Club a hagyományos ünnepi programjait is megtartja, a húsvét, a mikulás, a karácsony és a gyereknapi játékok az előző évekhez hasonlóan megmaradnak.

Elsőként tesztelték a Fabatka programot

Azt még megtudtuk: a Fabatka program, melyet az elnök is említett, nagyon fontos része a Rotarynak. A projektről Veres László, a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Általános Iskola Vécsey Károly Tagintézményének igazgatója beszélt. Elmondta: először 2023-ban keresték fel az intézményt erre a programra, melynek kidolgozási folyamatairól is beszámolt az igazgató.

A folyamat kidolgozása két-három hónapot vett igénybe, majd idén március környékén meg is kezdődött az érdemi munka. Először is a Rotary mesekönyveket juttatott ki az intézményünkbe, természetesen ezeket díjmentesen bocsátották a tanulók részére. Vármegyénkben három nagyszerű mesegyűjtemény is megíródott az elmúlt időszakban, mind a háromból kaptunk. A szakmai stáb meghatározta, mely mesekönyvet dolgozzák fel a gyerekek, melynek során feladatlapot kaptak. Ezeket a Nyíregyházi Egyetem hallgatói készítették elő, majd javították ki, a feladatot pedig nagyon élvezték a gyerekek. Az elsődleges cél az olvasásra nevelés, a másodlagos pedig, mely ugyanennyire fontos, az a szövegértés javítása. Az olvasni és értve olvasni tudást megtanítani óriási feladat az általános iskolákban. Ma már egyre kevesebbet szeretnek olvasni a gyerekek, ezért is léptünk be a programba. Tulajdonképpen pilot jelleggel, hisz mi vagyunk az elsők, akiknél ezt kipróbálták – tudtuk meg az igazgatótól, aki szerint jól fog működni ez a projekt, tekintve, hogy eddig csak jó tapasztalataik voltak. A gyerekeket jutalomban is részesítették, voltak a múzeumfaluban és az állatkertben is. Természetesen a program még formálódik, ugyanis a tapasztalatoknak megfelelően fognak változtatni olyan területeken, melyeknél az szükséges. A Rotary tehát ismét egy izgalmas időszak elé néz, melyre alaposan felkészülnek.