Rövidesen több  mint 160-nal suhan a vonat Nyíregyháza és Debrecen között?

275 milliárd forintból, egyes szakaszokon akár 160 km/h sebesség elérésére is alkalmassá teszi a Nyíregyháza-Debrecen közötti vasútvonalat a kormány. Erről az október 9-i Magyar Közlönyben olvashatunk. A munka az Építési és Közlekedési Minisztérium koordinálásában folyik majd.

Az I. ütemben a Debrecen és Újfehértó közötti 34,1 kilométer hosszú, normál nyomtávú, kétvágányú villamosított szakaszt korszerűsítik, hogy akár a 120/160 kilométer/órás sebességre is alkalmas legyen. Kiépítik a központi forgalomirányítás (KÖFI) távvezérlését, valamint átépítik a vonalon az érintett műtárgyakat. A megengedett maximális tengelyterhelés 225 kilonewtonra emelik fel.

A II. ütemben következik az Újfehértó és Nyíregyháza közötti vasútvonal 12,7 kilométer hosszú, normál nyomtávú, villamosított vonalszakasz 160 kilométer/órás sebességre való átépítése, a vonalon érintett műtárgyak építése, illetve átépítése.

A megengedett maximális tengelyterhelést itt is 225 kilonewtonra emelik, és a teljes Debrecen –Nyíregyháza szakaszon műszaki fejlesztéseket is végeznek, ami érinti a biztosítóberendezéseket és a központi forgalomirányítást is. A beruházásra bruttó 275 milliárd forintot szánnak.

Mint a közlönyben olvasható, Orbán Viktor miniszterelnök "felhívja az építési és közlekedési minisztert, hogy gondoskodjon a támogatási szerződések megkötéséről".