Rövidülnek a nappalok – Csillagászati értelemben is megkezdődött az ősz
Fotó: Illusztráció

Szeptember 23-án, hétfőn 9 óra 50 perckor bizony csillagászati értelemben is megkezdődik az ősz. Már nincs visszaút... megállíthatatlanul rövidülnek a nappalok, s a sötétség egyre nagyobb szeletet hódít el napjainkból. Egészen decemberig.

Szeptember 23-án ünnepelhetjük az őszi napéjegyenlőséget. Igen, ez az időszak ünnep – legalábbis régen az volt, ilyenkor adtak hálát őseink a természet ajándékaiért, a terményekért. A Nap ezen a napon éppen 90° magasan delel az Egyenlítő felett, így a nappal és az éjszaka is ugyanolyan hosszúságú – tudatta az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ezen a napon köszönt be a csillagászati ősz is.

Az előttünk álló hét időjárása is ennek megfelelően alakul – részben, mert bár csapadék érkezik, melegedés várható. A hajnalok is melegebbek lesznek, és többfelé alakulnak 20 fok felett a maximumok – derül ki a középtávú előrejelzésből.

Hétfőn kisebb-nagyobb szünetekkel többfelé várható eső, zápor, kedden már az ország nagy részén legalább rövid időre kisüt a nap; szerdán keleten több helyen valószínű eső, zápor, míg másutt hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, és csupán helyenként lehet csapadék. Csütörtökön is többfelé várható eső, zápor, néhol zivatar is, pénteken napközben pedig a több-kevesebb napsütés mellett helyenként alakulhat ki zápor, esetleg zivatar.

A hétvége is csapadékosan, ám 21-26 fokos maximumhőmérsékletekkel érkezik majd.

 

Forrás: ridikul.hu