Rugalmasabb felnőttképzés

 

A felnőttképzésben résztvevő szakembereket várták egy szakmai fórumra a Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában. Nagyné Varga Katalin főtitkár elmondta, az országos kamara készíti elő a felnőttképzési programokat. Kapcsolatban vannak a gazdálkodó szervezetekkel, így munkaerő-igényeiknek megfelelően alakítják a képzéseket.

 

Rugalmasabb felnőttképzés

 

A felnőttképzés aktualitásairól Mátyus Mihály a Nemzetgazdasági Minisztérium osztályvezetője tájékoztatta a fórum résztvevőit. Hangsúlyozta, a magyar gazdaság tartós növekedési pályára állt, ezért egyre több szakmában munkaerő-hiánnyal küzdenek a gazdálkodó szervezetek. Ezért a felnőttképzés rugalmasabbá tételét felmérések előzték meg, majd egy a szabályokat módosító törvénycsomag is született.

 

Programkövetelmények és képzés

 

A fórumon napon szó esett a szakmai programkövetelmények tartalmáról, a képzési programokról és a tanulás eredményeiről is. 2013-tól változott a felnőttképzési törvény, mely szerint amelyek nem tartoznak az OKJ-s képzések körébe, azok úgynevezett B képzési körbe kerültek. Ehhez kell megfogalmazni a képzés tartalmát.
Mint elhangzott, ezt a gyakorlat is igazolja, hiszen a kamara már 191 programkövetelményt engedélyezett, és a jövőben ez a szám gyarapodni fog a sikeres felnőttképzés érdekében.

 

Szoboszlai Tibor