Rusvai Miklós: Negyedik hullámra nem, csak hullámocskára számítok
Rusvai Miklós: Negyedik hullámra nem, csak hullámocskára számítok

A nyáron fellélegezhetünk, ősszel azonban a hűvösebb időjárással és a légzőszervi betegségek fellángolásával újra megnövekedhet a betegek száma. Rusvai Miklós víruskutató szerint ezt csak az oltással lehet megelőzni, mert bár az oltottak is megfertőződhetnek, de nem betegednek meg. Ezt bizonyítja más országok, például az Egyesült Királyság helyzete is, ahol terjed a delta variáns, de magas az átoltottság. Azonban a már beoltottak számára szükséges lehet egy harmadik oltás is. Ennek kérdésével már foglalkoznak a döntéshozó szervek.

Két napja nincsen koronavírusos elhunyt, a szakértők azonban egy esetleges negyedik hullámra figyelmeztetnek ősszel, mivel egyre több országban jelen van a delta variáns. Erről Rusvai Miklós, víruskutató, a Magyar Tudományos Akadémia doktora beszélt az M1 Ma reggel című műsorában.

Az 5,5 millió beoltottnak köszönhetően újabb enyhítések léptek életbe, a víruskutató szerint néhány hónapra fellélegezhetünk, és ki kell élveznünk a nyarat. „Ha külföldi utazást tervezünk, érdemes követni az adott ország híreit, az ottani intézkedéseket, és aszerint viselkedjünk, ha pedig itthoni utazást terveztünk, az a legbiztonságosabb, ezt akadálytalanul megtehetjük” – mondta Rusvai Miklós. Hozzátette, hogy ha olyan helyre terveztünk menni, ahol éppen járványhullám zajlik (India, Közép- és Dél-Amerika egyes országai), akkor azt érdemes meggondolni.

A negyedik hullámot továbbra is szeptember-október tájékára jósolják, amikor megérkezik a párás, nyirkos, hűvös idő, és visszatér a légzőszervi betegségek évszaka.

A víruskutató szerint azonban mégsem várható igazi negyedik hullám az ősszel, legalábbis olyan nem, amilyen tavaly ősszel vagy idén tavasszal volt, inkább az esetszámok megemelkedéséről beszélhetünk majd, mivel elég sokan be vannak már oltva. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy továbbra is fontos lenne, hogy minél többen beoltassák magukat. Ősszel már

egy harmadik oltást is szükségesnek lát a már beoltottak számára, ezzel a kérdéssel pedig már a kormányzat is foglalkozik.

Ugyanis más országokban, ahol jelenleg terjednek a vírus variánsai, az figyelhető meg, hogy a magas átoltottságnak köszönhetően, bár nő a fertőzöttek száma, de a betegeké nem. Akik nincsenek beoltva, azok viszont nagy valószínűséggel elkapják a vírust és meg is betegednek. „Ezt bizonyítja az Egyesült Királyság, Izrael, Szerbia, a Seychelle-szigetek és számos más ország. Magas az átoltottság, csak így lehet megakadályozni, hogy a betegek és az elhalálozások száma növekedjen” – tette hozzá Rusvai Miklós.

hirado.hu