Rzeszówi diákok látogatásával kezdődött el három város ifjúsági projektje
fotó: Szarka Lajos

Október 11-én diákok érkeztek Rzeszówból Nyíregyházára az Erasmus+ program keretében. A látogatással egy új ifjúsági együttműködési projekt vette kezdetét Nyíregyháza, Rzeszów és Szatmárnémeti városai között. A kezdeményezés célja, hogy a három város fiataljai közösen dolgozzanak ki javaslatokat a helyi döntéshozók számára, és létrehozzanak egy ifjúsági egyeztető tanácsot, amely elősegíti a városok közötti párbeszédet. A diákokat dr. Ulrich Attila képviselő fogadta a Városházán.

Az új, nemzetközi ifjúsági projekt célja, hogy szorosabb együttműködést és aktív párbeszédet építsen ki a három város fiataljai között, mindezt azért, hogy hozzájáruljon a fiatalok életének javításához. A diákok mindössze egy napra érkeztek, de a rövid idő alatt sikerült felfedezniük Nyíregyháza különlegesen szép épületeit, volt olyan diák, akinek ezek különösen tetszettek a városban.

„A város lenyűgöző. Nagyon elbűvöl az építészete. Felfedeztem, hogy sok szempontból hasonlít Rzeszówra, amit nagyon szeretek, hiszen a szülővárosom. Szeretnék még több helyet bejárni itt, mert minden nagyon tetszik”

– mondta Aleksandra Czarnota, aki egy rzeszówi gimnáziumból érkezett.

A nyíregyházi Mustárház és Diák-polgármesteri Iroda évek óta szoros kapcsolatban áll a város releváns ifjúsági szervezeteivel, sikeresen megvalósítva több közös projektet. Az Erasmus+ program célja, hogy a három város fiataljai együtt javaslatokat tegyenek a helyi döntéshozóknak, és ifjúsági egyeztető tanácsot alakítsanak, amely segíti a tapasztalatcserét és a jó gyakorlatok megosztását. A közös munka az ifjúságpolitika fejlesztését célozza, összesen négy állomásból álló program keretében. A projekt első állomásán a résztvevők a kezdeményezés céljaival és felépítésével ismerkedtek meg.

„A célunk egy testvérvárosi hálózat létrehozása, amelynek fontos eleme a helyi fiatalok igényeinek megismerése. A projekt végén szeretnénk kiadni egy jó gyakorlatokat összegző kézikönyvet. A projekt négy állomásból áll: az első Rzeszówban, majd következik Szatmárnémeti, végül pedig a záróállomás szintén Nyíregyháza lesz, ahol majd bemutatjuk a projekt eredményeit”

nyilatkozta Lukács Rajmund, a Mustárház nemzetközi koordinátora.

A diákokat dr. Ulrich Attila önkormányzati képviselő fogadta, aki kiemelte a fiatalok számára lényeges, hogy jól érezzék magukat, és fejlődési lehetőségeket kapjanak. Ezt a városok különböző módokon valósíthatják meg, például a helyi ifjúsági szervezetek bevonásával. Hozzátette, a fiatalok aktív részvétele a város életében elengedhetetlen, mivel ők lesznek a jövő vezetői. Ezért fontos a folyamatos kapcsolattartás és az információcsere.

„Az első lépés az, hogy folyamatos kapcsolatot tartsunk a diákokkal és a fiatalokkal. Emellett fontos, hogy ösztönözzük egymást olyan megoldások keresésére, amelyek a város javát szolgálják, és nevelik a fiatalokat, többek között például a környezettudatosságra, vagy támogathatjuk őket abban, hogy kérvényezzenek az önkormányzattól különböző programokat, mint a helyi együttesek fellépései, amelyek hozzájárulnak a város fejlődéséhez és a fiatalok jóllétéhez, így érzik, hogy fejlődhetnek és jól érezhetik magukat a közösségben

hangsúlyozta az önkormányzati képviselő.

Nyíregyháza, Rzeszów és Szatmárnémeti fiataljai most közös jövő építésén dolgoznak, amelyben az ifjúsági kezdeményezések az eddiginél is fontosabb szerepet kapnak. A projekt a következő hónapokban három további állomáson folytatódik, ahol különböző programok és találkozók révén erősítik a három város ifjúsági közösségeit.

 

Kapcsolódó galéria

Rzeszówi diákok a Városházán 20241011