Semmelweis-nap – 30 egészségügyi dolgozót tüntettek ki a vármegyeházán
Fotó: Szarka Lajos

A Semmelweis-nap 2011 óta az egészségügy legnagyobb ünnepe, amit Semmelweis Ignácnak, az anyák megmentőjének a születésnapján tartanak. Ez az alkalom lehetőséget nyújt a társadalom számára, hogy kifejezze megbecsülését az egészségügyben dolgozók felé, elismerve az általuk végzett áldozatos munkát. A vármegyeházán megtartott rendezvényen hagyományosan 30 kitüntetést, valamint adjunktusi és főorvosi kinevezést adtak át a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház dolgozóinak.

„Számunkra, akik kórházakat üzemeltetünk és működtetünk, ez valóban az év legfontosabb napja. Ilyenkor van lehetőségünk különbséget tenni kollégáink között, és a legkiválóbbakat ilyen szép körülmények között, emlékezetes rendezvényen megdicsérni és Semmelweis-díjban részesíteni. Azokat a kollégákat pedig, akik adjunktusi vagy főorvosi fokozatra érettek, komoly pályázati rendszerben elért eredményeik alapján ki tudjuk nevezni és tüntetni. Mindezt évente egyszer tesszük meg, és ez a mai nap az, amikor mindez megtörténik” – mondta el dr. Ajzner Éva, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház orvosigazgatója, főigazgató-helyettese.

Az orvosigazgató ünnepi beszédében kiemelte, hogy minden évben felidézik, hogy Semmelweis Ignác meg nem értett zseni volt, aki a WHO szerint több életet mentett meg, mint bármely orvos. Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere nem tudott személyesen jelen lenni az eseményen, ezért köszöntőszavait felolvasták. Köszönetet mondott minden egészségügyi dolgozónak, valamint a háttérembereknek a szakmai elkötelezettségükért és odaadásukért. A házigazdák nevében Baracsi Endre, a vármegyei önkormányzat alelnöke köszöntötte a jelenlévőket.

„A mai nap valóban a köszönet napja, és nyugodtan mondhatjuk, hogy nemcsak ma, hanem mindennap a köszönetről kell, hogy szóljon. Önök olyan áldozatos és szolgálatkész munkát végeznek, amelyre mindannyiunknak szüksége van. Amikor valaki beteg lesz, vagy egy hozzátartozója kerül nehéz helyzetbe, mindig erőt vesz rajta a kiszolgáltatottság érzése, és ilyenkor szüksége van valakire, akiben megbízhat, akitől támaszt kaphat. Ezt a támaszt és segítséget önöktől kapjuk meg. Önök biztosítják, hogy amikor az ember nehéz helyzetbe kerül, legyenek segítő pontok és kezek, amelyek valóban támaszt és reményt nyújthatnak. Önök is emberek, és előfordulhat, hogy fáradtan kell felkelniük, hiszen mindenki küzd problémákkal. Azonban egyvalamit sosem tesznek meg: amint felveszik a szolgálatukat, a fáradtság már nem látszik önökön. Hiszem, hogy ilyenkor az emberből hőssé válnak a munkanap kezdetén” – fogalmazott köszöntőbeszédében Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Önkormányzat alelnöke.

Az ünnepség végén dr. Ajzner Éva orvosigazgató és Nagy Géza ápolási igazgató adták át a kitüntetéseket és kinevezéseket, amivel az egészségügyben dolgozók kiemelkedő teljesítményét és elhivatottságát értékelték. Összesen 17 orvos, valamint 1-1 ápoló és diagnoszta, valamint 11 háttérember kapott kitüntetést. Heten főorvosi és tizenketten adjunktusi kinevezést vehettek át, amit szakmai, tudományos és vezetői teljesítményük alapján ítélt oda a szakmai vezető testület. Idén dr. Hock Csaba ortopéd főorvos is részesült kitüntetésben, aki 37 éve erősíti a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház csapatát.

 „1987 óta dolgozom a nyíregyházi kórház ortopédiai osztályán, tehát immár 37 éve ugyanazon a szakterületen. Úgy gondolom, hogy ez a díj részben annak köszönhető, hogy ennyi idő után is a megye mozgásszervi betegeinek sebészi ellátását magas szinten végezzük, és folyamatosan próbáljuk csökkenteni a várólistát. Ma is, mielőtt idejöttem, két műtétet kellett elvégeznem, hogy csökkentsük a várólistát” – nyilatkozta dr. Hock Csaba, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház ortopéd főorvosa.

A főorvos hozzátette, nagyon fontos a tanulás, tehát a szakvizsga után nem ér véget a képzés, ezért konferenciákra, továbbképzésekre kell járni. és a szakmának követnie kell a technikai fejlődést.

Kapcsolódó galéria

Semmelweis Nap 2024