Semmelweis-napi kitüntetések – 42 egészségügyi dolgozó munkáját ismerték el Nyíregyházán

32-en kaptak kitüntetést, illetve 10-en elismerésben részesültek a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Semmelweis-napi ünnepségén. Július elseje minden évben a magyar egészségügy ünnepe, 1818-ban ezen a napon született Semmelweis Ignác, akit az anyák megmentőjeként ismernek. Az elmúlt időszak hatalmas feladatot rótt az egészségügyi dolgozókra és az intézményekre, így idén kiemelten megilleti őket a köszönet, illetve az elismerés.

Ebben az évben rendhagyó helyszínt választottak a Semmelweis-napi ünnepséghez Nyíregyházán. Ezzel is próbálták különlegessé és még fontosabbá tenni a köszönetnyilvánítást az egészségügyi dolgozók irányába, hogy a korábbi években már megszokott megyeháza helyett a Kodály Zoltán Általános Iskolába várták a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház dolgozóit.

Köszönet a város nevében

Dr. Kovács Ferenc ünnepi beszédében kiemelte, Nyíregyháza számít az intézmény munkatársaira és természetesen a dolgozók is számíthatnak az önkormányzatra.

„Szeretném megköszönni Nyíregyháza és a nyíregyháziak nevében azt az egyébként is felelősségteljes munkát, amit az elmúlt időszakban végeztek olyan körülmények közt, amik között – azt gondolom – még soha. Ezt a köszönetet és elismerést adják át a kollégáiknak, azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik nem lehetnek ma itt. Én azt gondolom, hogy a járvány alatti munka és ez a kialakult helyzet mindannyiunk számára új tanulságokat is hozott, de leginkább az önök kitartását, szakmai felkészültségét, munkáját vette leginkább igényben” – mondta dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

Nehéz időszak

Mentálisan és fizikailag is megterhelő időszak van mindenki mögött, az elismerés és a köszönet minden egészségügyi dolgozót megillet.

„Bármilyen rosszindulatú vagy rosszhiszemű kiszólás, beszólás méltatlan ahhoz a helytálláshoz, amit önök végeztek ebben az időszakban, sok esetben túlterhelve. Emlékezzünk meg a többiekről is, katonákról, rendvédelmi szervekről és mindenkiről, aki részt vett ebben az áldozatos és emberfeletti munkában, de a mai nap most elsősorban természetesen az egészségügyi dolgozókról szól” – így fogalmazott köszöntőjében Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke.

5000 dolgozó

A megye egészségügyi feladatait az intézmény ötezer dolgozója látja el, mindennap magas színvonalon. Dr. Farszki Éva 1981 óta dolgozik a Jósa András Oktatókórház Pulmonológiai Osztályán, másodszor kapta meg a kitüntetést, amire nagyon büszke, de külön megköszönte az osztályon dolgozó többi munkatárs fáradhatatlan munkáját is.

„A pulmonológiai osztály azt hiszem különösen érintett volt, mert már tavaly ősszel, amikor elkezdődött ez a járvány, akkor a betegek nagy része légúti tünetekkel jelentkezett és bizony nem tudtuk, még nem volt egyértelmű a kép, sokan az osztályon dolgozók is megkapták ezt a betegséget, tehát mi megtapasztaltuk mind a két oldalt, gyógyítani is és betegnek lenni is. Most vége van, úgy tűnik a járványnak, de jön egy másik nehéz feladat, a poszt-COVID betegeknek az ellátása, ami ugye megint légúti tünettel jár, légzésrehabilitációra van szükségük, oxigénhiányos állapotban jelentkeznek, tehát ez újra egy nagy feladatot jelent a számunkra” – nyilatkozta dr. Farszki Éva, a Jósa András Oktatókórház Pulmonológiai Osztályának vezetője.

32 kitüntetés – 10 elismerés

A kiemelkedő munka mellett a rendkívül nagy kitartást és elhivatottságot is elismerték a Semmelweis-napon. Azért is volt erre szükség, mert így sikerült pozitív eredményeket elérni – így fogalmazott dr. Szondi Zita, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója. Rendhagyó módon számtalan olyan vezetőt is kitüntettek, akik koordinálták a kollégáikat, így szimbolikusan valamennyi dolgozó munkáját is díjazták kedd délután.

„Ma 32-en kapnak Semmelweis-díjat, húsz orvos kollégát választottunk ki és tíz egészségügyi háttérszolgáltatásban dolgozót, illetve minden évben kitüntetünk Semmelweis-napon egy-egy ápolásvezetőt. Ebben az évben az egy ápolásvezető mellett valamennyi telephely ápolásvezetőjét és a Jósa András Oktatókórház szakmacsoport vezető ápolóit külön elismerésben részesítjük, hiszen a járvány elleni védekezésben ők az év minden napján a helyszínen voltak és szervezték a munkát” – tette hozzá dr. Szondi Zita főigazgató.

A Semmelweis-napi ünnepségen az is elhangzott, a díjátadás szimbolikus, mivel mindenki megérdemli az elismerést, aki a járvány elleni küzdelemben részt vett.

A 2021-es kitüntetettek teljes listája:

Bihari István

Dr. Bíró Enikő Ilona

Dr. Bodó László

Dr. Erdélyi Ágnes

Dr. Farszki Éva

Dr. Ferencz Lívia

Dr. Francz Monika

Dr. Kirilla Magdolna

Dr. Kovács Gábor

Kozma Kinga

Kőrösi Ildikó

Dr. Kukuly Miklós

Láposiné Siska Marianna

Dr. László Ágnes

Dr. Leszkoven János

Lippai József

Dr. Misák Viktor

Dr. Oroszlán Klára

Dr. Oszicsánszky Mihály

Paczári Dániel

Pap Judit

Papp Gábor László

Papp Marianna

Dr. Pálffy Zsuzsa

Dr. Polocsányi Béla

Sándor József

Somogyi Éva

Dr. Szabó Sándor

Szemcsák Erzsébet

Dr. Tóth Erzsébet

Dr. Tóth Julianna

Dr. Varga Dóra


Elismerésben részesültek:

Dr. Bajnayné Kiss Katalin

Balsa József

Dr. Enyedy Andrea

Gyimesi Gábor

Jávor Pál

Dr. Olajosné Szelkó Katalin

Ress Andrea

Szabóné Oláh Zsuzsanna

Takácsné Horváth Ágnes

Virág Jánosné