Senki sem maradhat éhes a Tirpák Fesztiválon!

Sült a lapcsánka, gyúrták a csigatészta és számos ételkülönlegességgel várták az ínyenceket a tavalyi Tirpák Fesztiválon. A szervezők azt ígérik, idén még nagyobb, még színesebb és még ízletesebb lesz a város nyárzáró, turisztikai nagyrendezvénye. Szombaton és vasárnap több mint 100 séf főz majd a Kossuth téren, akik az ország 6 gasztrorégiójából érkeznek Nyíregyházára. A szegediek 1000 adag halászlevet főznek, a tataiak rétest nyújtanak, a debreceniek pedig 1200 adag töltött káposztával kedveskednek majd a látogatóknak és mindezek mellett a környék hagyományos ételeit is meg lehet majd kóstolni a Kossuth téren. 

– Sok fajta étel lesz, el kell jönni, meg kell nézni és meg kell kóstolni, várunk mindenkit szeretettel – mondta el dr. Ulrich Attila, alpolgármester.

 

Koncertek és gasztrocsata

 

A negyedik alkalommal megrendezett Tirpák Fesztivál részleteiről hétfőn, a Városházán tartottak sajtótájékoztatót. A rendezvény szombaton 10 órakor kezdődik és vasárnap délután ér véget. Az ételekért kóstolójeggyel lehet majd fizetni, a finomságok mellett pedig számos produkció színesíti a rendezvényt. Többek között lesz Freddie és Peter Srámek élő koncertje is. Kiderült az is, hogy a különböző régiókból érkező csapatok meg is mérkőznek egymással, mert ismét Nyíregyháza lesz az Országos Gasztrocsata helyszíne. 

További képekért kattintson a fotóra!

– Egy nagyon színes és nagyon szép történelmi háttérrel rendelkezik Nyíregyháza, akár a tirpákság és itt nemcsak a kulturális és kultúrával töltött dolgokra gondolok, hanem a gasztronómiára is. Az, hogy második alkalommal vagyunk itt, annak az a háttere, hogy nagyon jó volt az első visszajelzése. Úgy gondolom, megduplázzuk az adagokat – tette hozzá Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke.

 

Grillbajnokság és eperjesi vendégek

 

Egészen pontosan 16200 adag étellel készülnek az idei fesztiválra a szervezők. A Nyíregyháza és környéke gasztrorégió képviselői tirpák birkapörkölttel és tirpák süteményekkel készülnek. 

– Ebben a térségben nagyon sok burgonya, nagyon sok káposzta volt, disznóhús, birkahús és ezeknek a feldolgozásából készült ételek. Régen nem volt az, hogy bementünk a húsboltba és vettünk mindenfelé dolgot, hanem amit megtermeltek, azt tudták feldolgozni – fogalmazott Tóthné Medved Zsuzsa, az MNGSZ, Nyíregyháza és Környéke Régiójának elnöke.

A sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy vasárnap Országos Grillbajnokság helyszíne lesz Nyíregyháza. Számos kísérőrendezvény is tarkítja az idei Tirpák Fesztivált. Pénteken az esemény nulladik napján a megyei Kereskedelmi és Iparkamara szlovák-magyar gazdásai fórumot rendez, szombaton pedig a fesztivál keretein belül szlovák gasztronómiai és kulturális programok is színesítik az eseményeket.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)