Seuso kincsek és kiállítások – Március 27-én nyílik meg az egyedülálló tárlat

Március 27-én nyílik meg a Seuso kincsek kiállítása a Jósa András Múzeumban, de két vitrinben helyi barbár kortárs ékszerek is láthatóak majd. Az óriási érdeklődés miatt a kiállítás megtekintéséhez szükséges a regisztráció, ezt eddig 11 ezren tették meg. A látogatók fényképet és videót sem készíthetnek a bemutatott tárgyakról.


A késő római császárkor egyik legjelentősebb ezüstkincse Székesfehérvár, Zalaegerszeg, Kaposvár, Kecskemét és Miskolc után az országos körút hatodik és egyben utolsó állomásaként Nyíregyházára érkezik. A leletegyüttes tizennégy nagyméretű ezüstedényből és egy rézüstből áll, amelyben az ezüstedényeket elrejtették. Ezek össztömege 68,5 kilogramm. A Seuso-kincset az 1970-es években találták meg a Balaton környékén, majd illegális körülmények között jutott ki az országból. A magyar kormány a leletegyüttes első hét darabját 2014-ben 15 millió euróért, a második felét 2017-ben 28 millió euróért szerezte vissza. A Seuso kincsek kiállításán két vitrinben helyi barbár kortárs ékszerek is láthatóak majd a Jósa András Múzeumban.

Regisztráció és időpont foglalás szükséges

Dr. Rémiás Tibor igazgató a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, az óriási érdeklődés miatt a kiállítás megtekintéséhez szükséges a regisztráció és az időpont foglalás az erre a célra létrehozott internetes oldalon. Ezt eddig már 11 ezren tették meg. Egyszerre 46 vendég mehet be a kiállítóterembe, így azt kérik, a vendégek a lefoglalt időpont előtt fél órával érkezzenek meg, ennyi idő kell a jegyvásárlásra és a ruhatárra.


További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Fényképezni és videózni tilos, viszont Seuso ajándéktárgyakat és kiadványokat lehet majd vásárolni. A múzeum udvarán pedig római kori ételeket is kínálnak. Március 27. és április 15. között minden más kiállítás zárva lesz. Március 23-án pénteken két kiállítás is nyílik majd, az egyik egy folyosói portrétárlat, a másik pedig a 150 éves évfordulóhoz kötődő tárgysorozat, most újabb három helyi értéket mutatnak be a közönségnek.


Szoboszlai Tibor