Sikeres évet zárt a kórház

Személyi változást hozott a 2015-ös esztendő a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak életében. A korábbi főigazgató távozását követően, dr. Adorján Gusztáv lett a több egységből álló intézmény vezetője. A vezetőváltás szemléletváltást is jelentett a kórházakban, amelynek legfontosabb tényezője az elégedett beteg lett. A hatalmas szervezet több szakember összehangolt munkájával működhet sikeresen, ezért a főigazgató mellett több vezető beosztású szakember lát el feladatokat.

 

Sikeres projektek – minőségi betegellátás

 

2015-ben több jelentős beruházást valósított meg az intézmény, lezárult a Pólus Projekt, a Tömbkórház program keretein belül új, tömbösített épületrendszer váltotta fel a korábbi és mára már elavulttá vált pavilonos megoldást. Nyíregyházán az új épületekbe új bútorok és orvosi műszerek is kerültek. Jelentős az új, modern MR gép, de az onkológiai géppark is 21. századi feltételekkel várja a betegeket. A Jósa András Oktatókórház bonyolítja le a legtöbb endoszkópos vizsgálatot az országban, a kórház egyik orvosa, Tóth Lajos Barna pedig Magyarországon először szerezte meg az onkológiai-sebész szakvizsgát. A Szülészeti Osztályon négyszázzal több kisbaba látta meg a napvilágot, a terhességmegszakítások száma pedig háromszázzal csökkent. A sajtótájékoztatón elhangzott, a Tömbkórház építése során építészeti bravúrral elbontották azt a bunkert, ahol korábban sugárkezelések zajlottak. Szigorú szabályok, engedélyek és folyamatos jegyzőkönyvezés mellett azért bontották el, mert lett helyette egy jobb, egy korszerűbb.

 

Eseményekkel teli időszak

 

Dr. Adorján Gusztáv főigazgató azt mondta, az új beruházás, ami most lezárult a Tömbkórház Projekt átadásával, egy olyan jövőt vetít előre, amiben rengeteg lehetőség van. A főigazgató hozzátette, nagyon nehéz, váratlan eseményekkel teli időszakon vannak túl, de úgy véli, sikerült megoldani minden feladatot, mind a betegellátásban, mind pedig az építkezés folyamatában. Dr. Adorján Gusztáv kiemelte, külön büszke arra, hogy semmilyen hátrány nem érte a betegeket ebben az időszakban.

 

Fejlesztések megyeszerte

 

Ezekkel a fejlesztésekkel és eredményekkel párhuzamosan megvalósult a Rehabilitációs Projekt, Mátészalkán egy teljesen új arculatú, modern kórház fogadja a pácienseket, Fehérgyarmaton beindult a Sürgősségi Betegellátó Osztály, Nagykállóban pedig 21. századi körülmények között valósulhat meg a pszichiátriai betegek gondozása.

[REKLAM]

Az egészségügyi intézményben a szakemberek 2015-ben átlátható struktúrájúvá tették a gazdasági helyzetet, amelynek köszönhetően jelentősen lerövidültek a döntési utak. A gazdasági vonalon létrejött a Leltározási, a Belső Ellenőrzési Csoport, mellette pedig aktualizálták a szabályzatokat, illetve átalakították a szervezeti és működési szabályzatot. A kórházak dokumentációjával külön osztály foglalkozik, hiszen a rendszerezést és az átláthatóságot ez teszi lehetővé. Dr. Adorján Gusztáv azt mondta évértékelő tájékoztatóján, a kórház gazdálkodása stabil és lassú növekedés figyelhető meg a szállítói tartozások területén is, amely azonban kezelhető. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház intézményeiben 5000 dolgozó van, ez 107-tel több mint két évvel ezelőtt. 612 orvos és 2900 egészségügyi szakdolgozó, valamint 150 rezidens segíti a betegek gyógyulását. A takarítás visszakerült az intézményekhez, így ezzel munkahelyeket is teremtettek a kórházakban. A kilépő dolgozók aránya jelentősen csökkent, az orvosok 6 százaléka, a szakdolgozók 7 százaléka hagyta el az intézményeket.

M. E.