Sikeres évet zárt a THG

A szelektív hulladékgyűjtés területén ért el kiemelkedő sikereket a Térségi Hulladék-Gazdálkodási Nonprofit Kft. 2016-ban. 2015-től ugyanis nem csak a kommunális, a bio, hanem a papír és a műanyag szemetet is külön gyűjtik a háztartásokban. 2015 második felében egy sikeres pályázatnak köszönhetően Nyíregyháza Önkormányzata kék-sárga kukákat vásárolt, amit szétosztottak a kertes házakban lakók között. Ebben az évben mennyiségi növekedés volt tapasztalható a szelektív hulladékgyűjtés területén. Nyíregyházán az elmúlt másfél évben megduplázódott a szelektív hulladék mennyisége és csökkent a kommunális hulladéké, ami köztudottan környezetterhelő. Ez köszönhető a tudatformálásnak, a feltételek biztosításának, és a lakosság környezettudatos hozzáállásának.

Petró Árpád, a Térségi Hulladék-Gazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője úgy vélte, nagyon jó évet zártak. Az állami szerepvállalással a lehetőségeik is megnövekedtek, így a ráfordításaik mindenképpen megtérülnek.

Az ügyvezető hozzátette, úgy véli, hogy az állami szerepvállalással ami április elsejével kezdődött, óriási változás következett be a szolgáltatás ellátásának területén. Az állami szerepvállalás lakossági vonatkozásban ott érzékelhető, hogy a hulladékszállítási díjról szóló számlán az NKHV Zrt. neve szerepel, ami azt jelenti, hogy a beszedett díjak ezen túl nem a közszolgáltató számláján jelennek meg, hanem az állam által létrehozott koordináló szervezetnél. Ezeknek a felhasználását egységesen, egy séma szerint juttatják vissza a közszolgáltatók részére. Ez a szolgáltatás mértékétől és az elvégzett szolgáltatás minőségéről függően kerül szolgáltatási díjként kiszámlázásra. Az ügyvezető szerint igazságos ez a rendszer, mert a ráfordításokat ugyanolyan formában térítik meg.

ME.