Sikeres turné Dél-Koreában

Teltházas előadások

 

Április 11-én nagy útra indult a Pro Musica Leánykar. A Szabó Dénes karnagy vezette együttes a Kodály-emlékév kapcsán a dél-koreai Magyar Nagykövetség meghívására szállt repülőre és utazott el Kelet-Ázsiába. A koncertkörút során Dél-Korea valamennyi jelentős hangversenytermében felléptek, és teltházas előadásokon kápráztatták el a közönséget. A 36 énekes a 12 nap alatt 11 koncertet adott, és mesterkurzusokon mutatták be a Kodály-módszert. A Külügyminisztérium és a Koreai Nagykövetség rendezésében részt vettek egy Bartók-Kodály hangversenyen is. Az énekeseket minden előadóteremben óriási öröm és múlni nem akaró taps fogadta.

Extázisban a közönség

 

Szabó Dénes Kossuth- és Liszt-díjas karnagy, a Nemzet Művésze azt mondta, a magyaroknak nagyon jó dolguk van, mert a kórusművészet szempontjából rendkívüli színvonalú kórusművekkel tudnak bemutatkozni. Hozzátette, a Bartók és Kodály utáni nemzedék, Kocsár Miklós, Gyöngyösi Levente olyan színvonalú műveket írtak, amit a közönség első hallásra is elfogad, és amelyek mindenkinek tetszenek. Szabó Dénes elmondta, a koreai út során nagyon lelkes és nagyon figyelmes volt a közönség. Az énekkar egy ilyenkor szokásos cselt is bevetett, koreai dalokat is énekeltek a színpadon.

 

Nyílt hétvége a Kodályban
 

Az énekkar annyira tetszett a koreai közönségnek, hogy meghívták őket egy újabb turnéra. Pihenésre a hazaérkezést követően nem lesz lehetőségük az énekeseknek és a karnagynak, hiszen április 26-tól április 29-ig tart az a Nyílt hétvége, amelyet több mint tíz éve minden második esztendőben megrendeznek a Kodály Zoltán Általános Iskolában és a Cantemus Kóruscsalád énekkarainál. Idén Svédországból és Magyarország több városából érkeznek zenepedagógusok azért, hogy elsajátítsák a Nyíregyházán sikeresen működő Kodály-módszert. A vendégek a tervek szerint végignézik az iskolai énekórákat, valamint tapasztalatokat gyűjtenek az énekkari próbákon és szakmai beszélgetéseken gyarapítják tudásukat.


A fiúk Oroszországba utaznak


A fellépéseknek sincs vége, hiszen a Cantemus kóruscsalád Fiú kórusa Szabó Soma Liszt-díjas karnagy vezetésével májusban Oroszországba utazik.

ME.