Sikeresen zárult az alprogram

A Móra Ferenc Általános Iskola Petőfi Sándor Tagintézményében már használják a nemrégen kapott notebookokat a tanítási órákon. Egy mintaóra keretei között betekintést nyerhettünk az alkalmazásukba. 165 eszközt kapott az iskola, így a diákok korszerűbb infokommunikációs eszközöket használva fejleszthetik tudásukat. Ezen kívül még 12 hátrányos helyzetű gyerekeket oktató általános iskola jutott összesen 830 géphez Nyíregyházán és a nyíregyházi járásokban.

A mintaórát követően sajtótájékoztatót tartottak, ahol összefoglalták a program főbb mérföldköveit és beszámoltak a megvalósítás sikereiről. Dr. Deutsch Tamás miniszterelnöki biztos elmondta, a nyíregyházi mintaprogram egy olyan program volt, amelynek minden eleme, az egész ország területén érvényesülni fog. Magyarország lesz az első olyan ország az Európai Unióban, amely teljesíti a szuper gyors internet fejlesztési programot, nálunk már 2018 év végére minden háztartásba eljut a minimum 30 megabit/másodperc sebességű vezetékes internet szolgáltatás. Európa összes országa csak 2020 végére fogja ezt teljesíteni. A mobilinternet hálózatunk ma már Európa harmadik legfejlettebb mobilinternet hálózata, és még tovább fejlődik.

– Mindenhol, ahol módom van rá, elmondom, hogy minden nagyon fontos a digitális fejlesztésekben, de a legfontosabbak az emberek. Az, hogy az ő életükben megtapasztalható legyen, az ő életükben az előrelépés lehetőségét jelentse, a kényelmet, a jobb életminőséget, a sikeresebb gazdasági teljesítményt, a jobban fizető munkahely betöltéséhez szükséges plusz tudást, azt a büszkeséget, hogy jó iskolába jár a gyermekem, színvonalas tudást tud elsajátítani. Ha ezt elfelejtjük, akkor előbb utóbb steril fejlesztésekké válnak ezek, de úgy látom, hogy erről senki nem felejtkezik el – dr. Deutsch Tamás miniszterelnöki biztos.

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármestere elmondta, elégedett a program megvalósításával. Hozzátette a fejlesztések a projekt lezárását követően is folytatódnak.

– A digitalizáció és a Digitális Város projekt nem csak ennyiből áll. Szeretnénk tovább menni és továbbra is számítunk erre a két nagyon fontos stratégiai partnerre. Köszönet a támogatásért a kormányzatnak és a Magyar Telekomnak – mondta a polgármester.

A Magyar Telekom vezérigazgatója bejelentette az eseményen, hogy a következő év elejétől teljes wifi lefedettséget biztosítva, egy digitális mintaiskola projekt indul Nyíregyházán, a Krúdy Gyula Gimnáziumban.

– Egy része a Digitális Jólét Programnak az, hogy nagyon fontosnak tartjuk az iskolákat, a készségek fejlesztését és a környezetet is. A Krúdy Gyula Gimnáziumnak teljes WIFI lefedettsége lesz és egy edukációs programot vezetünk be. Ez egy első lépés, szeretnénk egy ilyen programot országszerte megvalósítani, de úgy döntöttünk, hogy itt Nyíregyházán a Krúdy Gyula Gimnáziumban kezdjük – Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója.

A lezárult Nyíregyházi Alprogram lehetőséget ad arra, hogy az itt megszerzett tapasztalatok megalapozzák az országos infokommunikációs fejlesztések további irányát.

Kanócz Rita