Sör és virsli járt a véradóknak - Retró véradást rendeztek

Nem először ad már vért dr. Kőrösi-Szabó Istvánné. Ő maga is az egészségügyben dolgozik, így még inkább tudja, egy véradással három másik embertársa életét mentheti meg.

– A másokon való segítséget fontosnak tartom, és nem először vagyok itt véradó, hanem több mint hússzor adtam vért – mondta el dr. Kőrösi-Szabó Istvánné.

 

Kritikus időszak jön

 

A sör és a virsli sem maradhatott el, hiszen a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete a 70-es, 80-as évek nosztalgikus hangulatát szerette volna megteremteni a Jósa András Oktatókórházban. A szervezők szerint a retró véradások még mindig nagy népszerűségnek örvendenek, ilyenkor általában többen is kapnak kedvet vért adni. A véradás népszerűsítése azért is különösen fontos, mert egyre kevesebben adnak vért. A nyári vakáció közeledtével pedig egy még kritikusabb szakasz következik.

Gurály Edina, a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei igazgatója úgy látja, két tényező miatt figyelhető meg minden évben ilyenkor egy visszaesés a donorok számában: egyrészt az utazások, szabadságolások miatt, másrészt pedig a kisebb településeken a mezőgazdasági munkák jelentenek elfoglaltságot.

Naponta mintegy 1800 véradót kell toborozni, hogy biztonságos mennyiségű vérkészlet álljon rendelkezésre műtétekhez, baleseti sérültek ellátásához, vérkészítményekre, transzfúzióra szoruló betegek kezeléséhez. A levett vérből plazmakészítmények, vörösvérsejt- és vérlemezke-koncentrátum készül. Véradó minden olyan 18 és 65 év közötti személy lehet, aki egészségesnek érzi magát, rendelkezik a regisztrációhoz szükséges igazolványokkal és testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot.

Zadubenszki Norbert