Soron kívüli ellátás sportolóknak
Soron kívüli ellátást kaphatnak a Jósa András Oktatókórházban a Nyíregyházi Sportcentrum sportolói. Erről írtak ma alá megállapodást a felek. Indokolt esetben gyorsabban végzik el a vizsgálatokat az orvosok, és így rövidülhet a rehabilitációs idő.

Egy egészséges ember számára is mindig nagy törést jelent egy-egy betegség, egy sportoló számára viszont akár a karrier végét is jelentheti. A Nyíregyházi Sportcentrumnál és a Jósa András Oktatókórháznál is tudják mindezt, ezért mindent megtesznek annak érdekében, hogy minél gyorsabb ellátásban részesülhessenek a sportolók.

– Jó a kapcsolat a kórházzal, nélkülük nem tudnánk működni. Az orvosi háttér ma már olyan fontos, mint a szakmai stáb – mondta Kósa Árpád, a Nyíregyházi Sportcentrum Kft. ügyvezetője.

A kórház eddig is igyekezett gyorsan ellátni a sérült sportolókat, a jövőben pedig szakmailag indokolt esetben soron kívül elvégzik a vizsgálatokat. A megfelelő orvosi háttérrel az edzésterveket is személyre lehet szabni.

– Fel lehet mérni, kinek milyen edzésre van szüksége, hol kell erősíteni, hogy sérüléseket kerüljön el, illetve gyorsítható a rehabilitáció is – mondta dr. Adorján Gusztáv, az SZSZBMK főigazgatója.

A közelmúltban több sportoló hunyt el hirtelen szívmegállás miatt. A Jósa András Oktatókórházban ezért is hoznak létre egy olyan speciális osztályt, ahol időben kideríthetők a szívproblémák sportolóknál.

– A keleti régióban elsőként hozunk létre egy sport kardiológiai központot, ahol folyamatosan szűrjük a résztvevőket, és korai felismeréssel életeket menthetünk meg – mondta dr. Sánta János kardiológus főorvos.

A közeljövőben adják át az új épületeket a kórház területén, ezek pedig új műszereket is kapnak, azaz a legmodernebb technikával vizsgálhatják majd az orvosok a sportolókat.

Dankó László