Sport különdíj – Településfejlesztési díjat nyert a Nyíregyházi Atlétikai Centrum

A Nyíregyházi Atlétikai Centrum kialakítása című projekt elnyerte a Településfejlesztési Díj szakmai zsűrijének Regionális sport különdíját a fővárosi kerületek és megyei jogú városok idei versenyében. A keddi budapesti ünnepségen dr. Ulrich Attila vette át a díjat a MagNet Ház Hamvas termében.

Idén harmadik alkalommal adta át a Településfejlesztési Szövetség a Településfejlesztési Díjakat. Az elismerésre önkormányzatok és önkormányzati cégek pályázhattak, 2022-ben befejezett településfejlesztési projekttel. Lehetett ennek célja közösségfejlesztés, szolgáltatás vagy infrastruktúrafejlesztés. Nyíregyháza a 2022 februárjában, 7 és fél milliárd forintból megépített Nyíregyházi Atlétikai Centrummal pályázott. A többfunkciós létesítmény a Modern Városok programban kormányzati támogatás segítségével készült.

„Van egy civil szervezet, amely szakemberekből áll, az építés különböző területeiről. Ők adták át tegnap Budapesten ezt a díjat. 23-at osztottak ki, több mint 100 projektet bíráltak el. A projektek bírálatánál a legfontosabb az volt, hogy annak milyen a társadalmi haszna. A sport területén az Atlétikai Centrum haszna mindenféleképpen az, hogy nemcsak nyíregyházi atlétákra összpontosít, hanem olyan versenyeknek ad helyet, edzőtáboroknak, amelyek szélesebb körűek, mint Nyíregyháza vagy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye. Azt is kiemelték, hogy itt rendezünk szépkorúaknak is sportversenyt. Több százan látogatják, akik szeretik a sportot, szeretnek futni, azt itt meg is tehetik, délutánonként. Van egy külső pálya, amit nem csak a sportolók használhatnak” – nyilatkozta a díj kapcsán dr. Ulrich Attila alpolgármester.

A csaknem 12 ezer négyzetméter alapterületű sportcentrumban egy 400 méteres szabadtéri atlétikai pályát, egy 48 férőhelyes sportszállót és egy fedett atlétikai csarnokot alakítottak ki. A régi NYVSC-pálya helyén felépített, a nemzetközi szövetség előírásainak is megfelelő centrum 600 férőhelyes csarnokában az atlétákat hatsávos futópálya várja, amely a magasugrás, a távolugrás, a rúdugrás, valamint a súlylökés lebonyolítására alkalmas pályafelülettel egyaránt rendelkezik. Az atlétikán túl helyet ad a vívás, a tollaslabda és a dzsúdó versenysportnak is a Centrum. A csarnok kiszolgálóhelyiségeiben öltözőket, szertárakat, konditermeket, közvetítőállást és orvosi szobákat létesítettek. A szabadtéri, térvilágítással rendelkező atlétikai pályához 570 férőhelyes lelátót építettek, a sportolók kényelmét és felkészülését a sportszállóban kétágyas szobák, étterem és közösségi terek szolgálják ki.

„Úgy gondolom, ez egyre rangosabb rendezvény. A megjelentek számából is lehet erre következtetni. A MagNet Házban – az Andrássy úton –, a nagyon impozáns Hamvas teremben adták át a díjakat. Navracsics Tibor miniszter úr nyitotta meg az eseményt. Amit az ember ott hallott és látott, tudatára ébresztette, hogy ez nemcsak egy olyan ideadott díj, aminek nincs tartalma, hanem ezt tényleg komolyan veszik, mindent néznek a szakemberek. A projekt megvalósítását a kezdetektől, és azt, hogy a folytatásban mi is történik magával a projekttel” – tájékoztatott az alpolgármester.

A Nemzetközi Atlétikai Bizottság legmagasabb fokozatú minősítését nyerte el a Nyíregyházi Atlétikai Centrum. Pécs, Szombathely, Kecskemét, Csopak és Tata, illetve a főváros kerületei is a díjazottak között voltak. Zöld, vagyis természetvédelmi, egészségügyi, akár kulturális területen működő programok szerepeltek a pályázatok között. Ezek használhatóságát és kedveltségét vették figyelembe a bírák. A mi esetünkben számoltak azzal is, hogy a szabadidős sportok között a Mozdulj Nyíregyháza! programjában a Centrum helyet ad hetente kétszer a közösségi futásnak is. Mi, nyíregyháziak büszkék lehetünk erre a többfunkciós intézményre, mely valóban valamennyi korosztály számára élményt nyújt.