Stabil esztendő

A 2016-os év 2015 decemberének bázisára épült a Jósa András Oktatókórházban. Ekkor adták át a Tömbkórház Projekt keretein belül az új épületeket Nyíregyházán. Mindezek mellett Mátészalkán és Nagykállóban is komoly fejlesztések történtek. 2016-ban nagyon sok felajánlás érkezett a kórházba. Többek között a LEGO 28 millió forint értékben ajánlott fel eszközöket, a Bige Holding 5 millió forint értékben az izotóp laborhoz műszereket, az Elektroluxtól pedig hűtőszekrények érkeztek. A Nyíregyházi Vállalkozók Klubja utat javított és leburkolt egy területet a Szülészeti Tömb előtt, de számtalan ajándék érkezett a Gyerekosztályra is a városban működő civil szervezeteknek köszönhetően.

 

Stabil a dolgozói létszám

 

A dolgozói létszám a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórházban stabil. A főigazgató elmondta, 4800 dolgozó van a teljes intézményben. Ebből 600 orvos, 3 ezer szakdolgozó és háttérszolgáltatásban dolgozó. Rezidensek folyamatosan érkeznek: 2016-ban 27 fiatal orvos kezdte meg itt a munkáját. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház munkatársai 2016-ban megszámlálhatatlan konferencián és tudományos ülésen adtak számot tudásukról. Az intézményben különböző képzéseket is indítottak, amelyekre az ország számos pontjáról is érkeztek egészségügyi dolgozók. Az ágazatban jelentős béremelés is történt 2016-ban.

 

Ágazati béremelés

 

Dr. Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója elmondta, szeptemberben ágazati béremelés volt, ami az utóbbi évtizedek legjelentősebb béremelése, hiszen a szakorvosok bruttó 107 ezer forintot kaptak, átlagosan 21 százalékot az ápolók, ez átlagosan 37 ezer forintot jelent. A főigazgató hozzátette, a következő évben az orvosoknak 100 ezer forinttal, az ápolóknak pedig 12 százalékkal emelkedik a bére. Az azt követő esztendőben pedig 2x 8 százalékos emelést kapnak a dolgozók. Dr. Adorján Gusztáv kifejtette, ez az intézményüknek 210 millió forintos plusz bért jelent, de úgy véli, mindenféleképpen szükséges lépés volt, aminek nagyon örültek.

 

Emelkedett a születésszám

 

A születésszám emelkedett 2016-ban a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház intézményeiben. A legtöbben Nyíregyházán születtek. Több új műtéti eljárást és hatékony, modern kezelést is bevezettek idén az egészségügyi intézményekben. Többek között az Aneszteziológiai, a Hematológiai, a Sebészeti és az Onkológiai Osztályokon.

 

Stabil gazdálkodás

 

Gazdasági szempontból fegyelmezettnek nevezte a 2016-os évet a főigazgató. Elmondta, közel 1,1 milliárd forintot kapott decemberben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház adósságállományának csökkentésére. A kórház-konszolidáció keretein belül meghirdetett pályázatokból a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház 570 millió forintot kapott. Mindezeken felül a konszolidációból 521 millió forinthoz jutott az intézmény. Ennek köszönhetően a több kórház fenntartásáért felelős intézmény jelenlegi adósságállománya, lejárt tartozása 436 millió forint, ami lényegesen kevesebb az előző évekéhez viszonyítva. A kezelhető adósság nem okoz likviditási gondokat, így nem lesz fennakadás a betegellátásban.

ME.