Stratégia az emberkereskedelem ellen – Koordinációs ülés a Vármegyeházán

2020 februárjában fogadták el hazánkban a 2020 és ’23-as időszakra vonatkozó emberkereskedelem elleni nemzeti stratégiát. Az uniós projektek mellett 353 millió forintot különítettek el a költségvetésből a végrehajtás céljaira. Csütörtökön délután a Belügy- és az Igazságügyi Minisztérium képviselőinek közreműködésével megszervezték Nyíregyházán a vármegyei koordinátori hálózatot.

 

Az emberkereskedelem elleni küzdelem négy alappillére a megelőzés, védelem, bűnüldözés és a partnerség. Ez utóbbi összehangolására érkezett a Belügy- és Igazságügyi Minisztérium két illetékese, hogy koordinálja és bővítse a témában érintett helyi intézmények, szervezetek együttműködését.

„Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye az országban az egyik leginkább érintett az emberkereskedelemmel kapcsolatos jogsértésekkel kapcsolatban. Innentől nekünk mindenkivel együtt kell működni. Korábban is voltak már próbálkozások. Az ORFK égisze alatt több olyan program volt, ami ezt célozta meg. Most is vannak ügyek, amik ilyen jellegűek, és a korábbi években is voltak. A rendőrség egy dolgot tehet, mindenkinek felhívja a figyelmét, hogy milyen veszélyek vannak, mit lehet megtenni a megelőzésére. Társszervekkel nyilván együtt kell működni, sőt gyakorlatilag mindenkivel. Önkormányzatoknak, kormányhivataloknak, civil szervezeteknek, egyházaknak, ügyészségnek, bíróságnak, mindenkinek van tennivalója” – nyilatkozta dr. Kovács Attila r. alezredes, a vármegyei rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője.

Kormányzati szinten az emberkereskedelem elleni küzdelemben a Belügyminisztérium működteti a Nemzeti Koordinációs Mechanizmust, egy olyan konzultatív testületet, melyben részt vesznek a kormányzati szereplők, a civil szféra, a rendőrség, ügyészség, bírósági szervezet. A cél, hogy helyi szinten is felálljon az a szakmai grémium, mely támogatja az áldozatokat, és az emberkereskedelem ellen dolgozik.

„Két irányban lehet elindulni. Egyrészt a helyi prevenciós programoknak az elindítása, kiterjesztése, folytatása. Kifejezetten azoknak a sérülékeny csoportoknak a megszólítására kell gondolni, akik emberkereskedelem által veszélyeztetettek. Akár a gyermekvédelmi szakellátásba elhelyezett kiskorúak, akár a hátrányos helyzetű kistérségekben élő családok. Az is nagyon fontos, hogy az emberkereskedelem áldozatává vált személyek számára olyan szolgáltatások működhessenek Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is, amely országos szinten már létezik” – tájékoztatott Berkes Márton r. főhadnagy, a BM Európai Belügyi Együttműködési Főosztályáról.

Rendszeres fórumon tervezik a folytatásban a téma követését. Azt, hogy építsenek egymás munkájára. A Vármegyei Vöröskereszt, a kórház, az egyházak, az Áldozatsegítő, illetve a Gyermekvédelmi Központ munkatársai. Elkerülhetetlen, hogy kapcsolatot találjanak az országos programmal, tájékozódjanak a pályázati lehetőségekről. A stratégia videója összefoglalta a szexuális és a munka célú kizsákmányolást, és az egyéb kategóriát. A prostitúciótól a kényszerkoldultatáson át a szervkereskedelemig, a kábítószer-csempészetig, a csicskáztatástól a kényszerházasságig. Ezen a területen – érthető okok miatt – nagy a látencia, ami megnehezíti a segítők munkáját.