Stroke délelőtt – Nyíregyházán is csatlakoztak a Rotary figyelemfelhívó sportnapjához

Országos Stroke Prevenciós Délelőttöt tartottak a hazai Rotary klubok szombaton. A rendezvényhez a Rotary Club Nyírség is csatlakozott. A program célja az volt, hogy bemutassák, miként lehet megelőzni, felismerni vagy akár kezelni a stroke-ot.

Szerencsés helyzetben alakultak

A Szent-Györgyi Albert Rotary Club kezdeményezésére Országos Stroke Prevenciós Délelőttöt, M.O.S.T kampányt szerveztek a hazai Rotary klubok az ország 18 városában, szombaton. Ezáltal a Magyar Rotary District 2024–2025-ös Rotary évének az egyik legnagyobb projektjét rendezték meg, melyhez a Rotary Club Nyírség is csatlakozott: Sóstón várták az érdeklődőket. Kovács Krisztián, a klub elnöke elmondta: az új klub szerencsés helyzetben tudott megalakulni.

Azt tudni kell, hogy a Rotary év mindig adott év júliusától a következő júliusig tart. Mi abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy éppen július 1-jén, Európában első Rotary klubként alakulhattunk meg. Hazai Rotary klubnál ilyen még nem történt, hogy elsőként alakuljon meg egy adott évben. Huszonegy ismerősömmel úgy döntöttünk, hogy szeretnénk egy kicsit nemcsak a Rotary világát, hanem Nyíregyháza életét is színesebbé tenni. Éppen ezért úgy láttuk, ha a lehetőségeink megvannak, és csapatként, barátokként tudunk a Rotary hátterével dolgozni, mégiscsak könnyebben tudjuk megvalósítani azokat az elképzeléseket, melyeket egy embernek egyedül sokkal nehezebb volna – mondta az elnök.

Az új klubnak az első rendezvénye még szeptember 22-én volt, itt egy jótékonysági kacsaúsztatást szerveztek. Már ekkor látszott, mennyien támogatják a szervezetet. A klub további programokat is szervez majd, melyeknek várható állandó helyszíne Sóstó lesz.

Így ismerhetjük fel a stroke-ot

A stroke prevenciós rendezvényhez az Országos Mentőszolgálat is csatlakozott. Dr. Pápai György orvosigazgató beszélt arról, miként lehet kezelni a betegséget és felismerni annak tüneteit. Kiemelte: a klasszikus jelek észlelésekor a legfontosabb első lépés, hogy azonnal értesítsük a mentőszolgálatot, akik már tudni fogják, mit kell tenni.

Ezek a tünetek elsősorban az arc aszimmetriájának a kialakulása, esetleg beszédzavar, elkentebb beszéd, a jobb vagy bal oldali végtagoknak a meggyengülése, érzékzavara. Ha ezekből a tünetekből akár már egy is 72%-os gyanúját veti fel a stroke megjelenésének, ne habozzunk, ne várjuk meg hétfőn a háziorvost, a szomszédot, ismerőst, hanem tárcsázzuk a 112-t. A mentőszolgálat mentésirányítói itt kikérdezik az értesítőt, megfelelő módon segítséget, tanácsot adnak, amíg a mentő megérkezik. Ezután elindul egy jól bejáratott országos szintű folyamat. Ennek eredményeképpen már második alkalommal kapta meg az Országos Mentőszolgálat a világon a legjobb helyszíni stroke-ellátó díját – részletezte az orvosigazgató, aki a rendezvényen bemutatott Életmentő alkalmazásról és a SzívCity appról is beszélt. Elárulta: a regisztrált felhasználók segélyhívóként is használhatják ezeket. Az életmentő applikációban ráadásul fontos adatokat, korábbi leleteket is lehet tárolni, továbbá információk, kórházi elérhetőségek is megtalálhatók benne. Az alkalmazást már több mint 700 ezer ember töltötte le. A SzívCity elsősorban újraélesztésben segít, valamint azt mutatja meg, hol található a legközelebbi defibrillátor.

Film az életmentésről

A defibrillátor használatával kapcsolatban a Rotary Club Nyírség egy kisfilmet is készített, melyet a közeledő újraélesztés világnapja alkalmából forgattak. Pták István, a klub alapítója elmondta: szeretnék, ha az emberek jobban megismernék a készüléket.

Ennek a filmnek az apropója gyakorlatilag az, hogy egyre többen beszélnek az újraélesztésről, rengeteg defibrillátor van már a város és az ország különböző pontjain, azonban a használatát még mindig nem ismerik. Az emberek félnek, hogy nagyobb kárt okoznak az érintett személyekben, mint amekkorát egyébként a valóságban tehetnének. Éppen ezért gondoltuk, hogy minél szélesebb körben elterjesztjük ezt a filmet, ami segít a használatban. A filmet a városi televízió közreműködésével készítettük el, a benne szereplő színészek pedig a klub tagjai, valamint van két szaktanácsadónk is, Csikós Péter és Illyés György, akik a film szakmai vezetői, ráadásul az egészségügyhöz is szorosan kapcsolódnak – egészítette ki Pták István.
A filmet középiskolásoknak is szeretnék bemutatni, telefonos letöltése pedig egyszerű. Pták István még azt is hozzátette: a jótékonysági kacsaúsztatásnak köszönhetően két új defibrillátorhoz jutott hozzá a klub, ezeket majd október 16-án tervezik átadni a városnak az újraélesztés világnapján. A stroke prevenciós napot sokan támogatták jelenlétükkel, jelen volt többek között Csizmarik József, Veres Péter és Tarjányi István paralimpiai vívó is.