Stroke Prevenciós Délelőttöt rendez a Rotary az ország több pontján, Nyíregyházán is

A Szent-Györgyi Albert Rotary Club kezdeményezésére Országos Stroke Prevenciós Délelőttöt, M.O.S.T kampányt szerveznek a hazai Rotary klubok az ország közel 20 városában. 2024. október 12-én, szombaton 9 és 13 óra között a Magyar Rotary District 2024-2025-ös Rotary évének az egyik legnagyobb projektjét rendezik így meg. Baja, Budapest, Dunakeszi, Göd, Győr, Hódmezővásárhely, Kecskemét, Kiskunhalas, Komárom, Kozármisleny, Mátészalka, Miskolc, Nyíregyháza, Orosháza, Pécs, Szeged, Szekszárd, Szentendre, Vác városában hívják fel a figyelmet a „néma gyilkosra”, a Stroke-ra.

A Magyar Rotary District, a Magyar Stroke Társaság és az Országos Mentőszolgálat hároméves szerződést kötött a Stoke betegség megelőzésével és felismerésével kapcsolatos edukációs programsorozatról.

A program célja a betegség megelőzése, a kialakult betegség esetén a tünetek felismerése, illetve az ellátás megkezdésének mielőbbi elősegítése.

A rendezvény fontos feladata az Országos Mentőszolgálat által gesztorált Életmentő alkalmazás és a SzívCity megismertetése, illetve letöltésének kezdeményezése a rendezvény helyszínein.

ÉletMentő App - ORSZÁGOS MENTŐSZOLGÁLAT (mentok.hu)

SzívCity (szivcity.hu)

A csatlakozó klubok vállalják, hogy egyidőben megszervezik saját városukban a programot, meghirdetik a rendezvényt, értesítik a környező településeket a sajtón keresztül és direkt megkereséssel, illetve biztosítják az esemény meghirdetését az MRCSZ és az MST által biztosított kreatív anyagok felhasználásával. Mindezek mellett aktív mozgást szerveznek, (futás, séta, kerékpározás) amelyre a résztvevők a klub által meghatározott nevezési díjat fizetnek. A nevezési díjból befolyt bevétellel a településhez legközelebb található Stroke központot

támogatják a MOST-n keresztül. A délelőtt folyamán prevenciós szűréseket, tanácsadást is tartanak a szakmai partnerek.

Az OMSZ vállalta, hogy az Országos Stroke Prevenciós Délelőttön szakmai segítséget nyújt. Munkatársai aktívan részt vesznek, előadást tartanak a klubok által szervezett rendezvényeken: bemutatják az Életmentő alkalmazást, vérnyomás- és vércukorszínt mérést végeznek és a helyszíneken „HŐS” képzést tartanak, ezzel is jelentősen növelve a hirtelen szívmegállást követő sikeres újraélesztés esélyét.

A METRO Áruházak minden résztvevő helyszínnek biztosítanak a frissítő ponthoz (rendezvényenként 1 helyszínre) ásványvizet, almát és banánt.

Az országos kampányhoz neves sportolók, művészek csatlakoztak, így találkozhatnak a résztvevők többek között Győrfi Pállal, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetőjével, az OB I-es Szegedi Vízilabda csapat tagjaival, László Boldizsárral és a Budapest Honvéd sportolóival is.

Prof. Dr. Szapári László és Prof. Dr. Klivényi Péter, a Magyar Stroke Társaság vezetői elmondták, hogy a betegség felismerése és a beteg minél gyorsabb, szakszerű ellátása nagymértékben javítja a rehabilitáció, a gyógyulás esélyeit.

Az országos kampány célja tehát, hogy a következő három évben minél több ember megismerje a Stroke tüneteit, és segítségükkel a betegek időben megfelelő ellátást kapjanak.

Dr. Pápai György az Országos Mentőszolgálat főorvosa fontosnak tartotta, hogy a kampányban az Életmentő applikáció minél több okostelefonon letöltésre kerüljön, így a segélyhívás közvetlenül, és gyorsan a mentőszolgálathoz érkezzen.

Tari Annamária, a Magyar Rotary District kormányzója hangsúlyozta, hogy a magyar Rotaristák elhivatottak a M.O.S.T program minél szélesebb körben történő megismertetésében.

Ha csak egy ember esetében tudjuk felismerni a Stroke, a „néma gyilkos” tüneteit, ha csak egy ember jut megfelelő időben Stroke központba, már büszkén mondhatjuk, hogy a Magyar Rotary segített.

Időpont: 2024. október 12. szombat 9.00-13.00

További információ:

Elekes Zoltán – +3630 219-5800, rotary.rendezvény@gmail.comwww.rotary.hu