Stúdiólátogatás – A Város-Kép Nonprofit Kft. is részt vett a szakMAfesten

A Nyíregyháza önkormányzatához tartozó Város-Kép Szolgáltató Nonprofit Kft. is részt vett a szakMAfest programjában, amelynek célja, hogy cégek bemutassák tevékenységüket az érdeklődőknek. Ennek keretében szerdán délelőtt négy iskolai csoport látogathatott el a Nyíregyházi Televízió stúdiójába, ahol a diákok közelebbről is megismerhették a média világát és a televíziós munka rejtelmeit.

Mielőtt a nézők azt gondolnák, hogy lecseréltük a műsorvezetőnket, mindenkit megnyugtatunk, hogy a szakMAfest program keretein belül diákok érkeztek a stúdiónkba, és kipróbálhatták a hírolvasást súgógépről, ahogy azt tette Kiss Lola Virág, a Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium 12. b osztályos tanulója, aki láthatóan nagyon élvezte ezt a feladatot. A hírolvasás után örömmel osztotta meg élményeit stábunkkal egy interjú keretében.

„Ez volt az első alkalom, hogy kipróbáltam, de már általános iskolás koromban, kisgyerekként is ez volt az álmom, hogy egyszer részt vegyek benne és gyakorolhassam. Nagyon örülök, hogy most lehetőségem van ezt másoknak is megmutatni, mivel eléggé extrovertált vagyok, és nagy örömet találok az emberekkel való kommunikációban” – Kiss Lola Virág, a Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium tanulója.

A jövőre 40 éves fennállását ünneplő Nyíregyházi Televízió történetébe és kulisszatitkaiba nyerhettek betekintést a Zrínyi, Arany, Kölcsey és Krúdy gimnázium diákjai. A különleges bemutatót Késmárki Zoltán operatőr vezette, aki részletesen mesélt a televízió múltjáról, technikai hátteréről és mindennapi működéséről. A diákok testközelből ismerhették meg, hogyan zajlik a munka a stúdióban, és milyen kihívásokkal találkoznak a szakemberek a televíziós műsorkészítés során. Ez az alkalom nemcsak ismereteket adott át, hanem inspirálta is a fiatalokat, valamint kísérő tanáraikat a média világában való elmélyülésre.

„Mindenképpen kiemelendő, hogy a technikai háttér és az ezzel járó tanulságok révén világossá vált: ez egy rendkívül komoly és felelősségteljes szakma. Itt már nem csupán fotózásról van szó, ahogyan azt a hétköznapokban elképzelhetjük. A videózás területén határidőket kell betartani, és terepre is ki kell menni, ami a gyerekek számára hobbi szinten nem mindig jelenik meg. Azok számára azonban, akik ezt a szakmát vagy hivatást választják, elengedhetetlen a komoly elkötelezettség és szakmai hozzáállás” – számolt be Sipos László, a Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium magyar és könyvtár szakos tanára.

Sipos László tanár úr szerint a mai fiatalok számára a multimédiás eszközök, mint a mikrofon, kamera vagy mobiltelefon, mindennapi használati tárgyak. A diákok különösen élvezték, hogy bepillantást nyerhettek a műsorgyártás kulisszái mögé, és testközelből ismerhették meg, hogyan zajlik egy televíziós műsor elkészítése. Ez az élmény közelebb hozta számukra a média világát és a technikai eszközök professzionális használatát.

Kapcsolódó galéria

szakMAfeszt 2024