Szabálytalan parkolás – Augusztustól magasabbak lettek a bírságok, ennek ellenére nem csökkent a tilosban parkolók száma

Noha augusztustól magasabbak lettek a közlekedési szabálysértésért kiszabott bírságok, Nyíregyházán továbbra is magas a szabálytalanul parkoló gépjárművek száma. A Közterület-felügyelet munkatársai legtöbbször a belváros, az állomás, a kórház és az iskolakezdés óta az oktatási intézmények környékén intézkednek. 

Augusztustól kormányrendeleti módosítás lépett életbe, melyben szigorítottak több közlekedési szabálysértést követő szankción is. Korábban 15 600 forintot kellett fizetni az olyan szabálysértések miatt, mint a tilosban parkolás, augusztustól azonban 31 200 forintot kell fizetni. Ide tartozik a megállni tilos, a várakozni tilos tábla hatálya alatti parkolás, de az is, hogyha tovább állunk egy helyen, ahol egy kiegészítő tábla ezt egyértelműen szabályozza. Ha valaki az úttest metszéspontjától 5 méteren belül állt meg, az már 46 800 forintos bírságot jelent, a kijelölt gyalogátkelőhelyen való megállás büntetése pedig 78 ezer forintra rúg. Ennek ellenére a nyíregyházi Közterület-felügyelet továbbra is sok szabálytalan parkolóval szemben intézkedik.

– A városban egész évben rengeteg szabálytalanul parkoló autóval találkozunk, nemcsak mostanában. A helyzet talán annyiban változott nyáron, hogy amikor a szülők gyerekek nélkül jártak dolgozni, sokan otthon hagyták az autóikat, és inkább a tömegközlekedést választották. Most viszont, ahogy megkezdődött az iskola, a gyerekeket is el kell vinni, így mindenki elővette a járművét. Az autóknak valahol parkolniuk kell, és sokan olyan helyet keresnek, ahol nem kell fizetni a parkolásért. Ilyenkor vagy nem veszik figyelembe, hogy szabálytalanul állnak meg, vagy ha tudják, egyszerűen nem érdekli őket – sajnos ilyen esetekkel is találkoztunk már – mondta el Bodrogi László, a Közterület-felügyelet vezetője.

Bodrogi László, a nyíregyházi Közterület-felügyelet vezetője azt is hangsúlyozta, vannak kiemelt helyszínek Nyíregyházán, ahol a legtöbb szabálytalanul parkoló járművel találkoznak. Ilyen a belváros, a kórház, az állomás, valamint az iskolák környéke.

– A szankciók skálája meglehetősen széles, a figyelmeztetéstől egészen a feljelentésig terjedhet. Ha a szabálytalanság nem kirívó – például az illető úgy parkol, hogy nem akadályozza a forgalmat és más komoly szabályszegést sem követ el –, akkor általában figyelmeztetést kap. Vannak azonban olyan szabálytalanságok, amelyekhez fix bírság tartozik. Amennyiben bírságot szabunk ki, annak meghatározott összege van – tette hozzá Bodrogi László.

A bírság mellett pedig büntetőpontokat is kaphatnak a szabálytalanul parkoló gépjárművezetők. A Közterület-felügyelet vezetője kiemelte, hogy a cél sosem a büntetés, hanem a közlekedők biztonságának megőrzése és akadályoztatásának elkerülése, valamint a közterületek szabályszerű használatára való figyelemfelhívás. Ezért is kérik a közlekedőket a KRESZ-szabályok pontos betartására.