Szakképzési Centrum – Köszöntötték a Szakképzés Ifjú Tehetségeit
Fotó: Trifonov Éva

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum iskoláinak 40 tanulóját hívták meg a keddi hagyományos tanév végi büszke ünnepségre, ahol az országos szakmai és tanulmányi verseny legjobbjait köszöntötték. A 10 iskolából közel 300 diák képviselte városunkat a megmérettetéseken, és 55 fiatal mentesült teljesítménye alapján a vizsgák alól. Az ország legjobb ácstanulója is nyíregyházi.

 

Idén 57 szakmában 200 tanuló versengett tanulmányi és szakmai versenyeken a legjobbnak járó elismerésért. A Nyíregyházi Szakképzési Centrum iskoláiból 6 fiatal jutott be április végén a Szakma Sztár Fesztivál országos döntőjébe, ahol aztán öten állhattak dobogóra. Nyíregyházi diák lett pl. az ország legjobb ácstanulója. De az autóelektronikai műszerész szakmai versenyben az első és a második helyen is bánkis diák állt.

„Azt gondolom, hogy arra is büszkék lehetünk, hogy a gépjármű-mechatronikai technikusunk és a hegesztő tanulónk is 3. helyezést ért el. Összesen 55 tanuló az, aki mentesül a szakmai vizsga, vagy egyes vizsgarészek alól. Erre méltán büszkék lehetünk, különösen akkor, amikor tudjuk, hogy az elmúlt években nagyon sok nehézséggel kellett szembenéznünk, gondolok a koronavírus-járványra, vagy a szomszédban dúló háborúra. Köszönet illeti kollégáimat és a tanulókat egyaránt, hiszen az ő együttes munkájuknak köszönhetően értük el ezeket a szép eredményeket” – büszkélkedett a Nyíregyházi Szakképzési Centrum főigazgatója, Gurbánné Papp Mária.

Az érettségi vizsgatárgyakból is van országos verseny, ennek az eredményhirdetésére Szolnokon került sor, ahol a vízügyi technikus jelöltek 1., illetve 3. helyezettek lettek. De széchenyis diákok is igen kiváló eredményt értek el.

„A Szakma Sztár Fesztiválon értem el első helyezést az autóelektronikai műszerész szakmában. A feladat egy rendszer kiismerése volt, minimális ismeretek alapján kellett nekem megtudni, hogy annak a rendszernek a vezérlése hogyan történik” – mondta Szabó Áron András, a Bánki Donát Műszaki Technikum tanulója.

Országos szakmai tanulmányi verseny I. helyezettje lett a Vízgazdálkodó technikus csoportban az ÉVISZ-es diák, aki teljesítménye alapján mentesül a teljes vizsgakötelezettség alól.

„A verseny három részből épült fel. Először egy elméleti írásbeli feladatsorból állt, amelyben elméleti kérdések voltak, illetve számítás, majd áprilisban rendezték a gyakorlati és a szóbeli vizsgát. Szóbelin az elméleti tételeket kérdezték, a gyakorlati vizsga pedig egy geodéziai részből és egy vízkárelhárítási részből állt. A geodézia az teodolit volt, a vízkárelhárítás pedig egy szivattyús belvízelvezetés” – fogalmazott a győztes, Koncz Gusztáv, az ÉVISZ végzőse.

Nehéznek gondolta a versenyt a fiatalember, aminek örül is, hiszen ebből tudnak építkezni a jövőben. Ötödéves a technikumban, és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kara építőmérnöki tagozatára adta be jelentkezését, és építőmérnöki diplomára gyúr.

Jó érzés egy városvezetőnek tudni azt, hogy rengeteg kiváló tehetségű diák tanul Nyíregyházán – kezdte köszöntőjét dr. Kovács Ferenc. Tájékoztatta a fiatalokat az új munkalehetőségekről, arról, hogy 2–3 év múlva 1600 körüli állás várja őket a városban. A város gazdasági erejének a növekedését jelentheti, ha minél több fiatal tervezi itt a jövőjét.

„Tudjátok, hogy nemcsak a tanáraitok, a barátaitok, a családtagjaitok, a város is büszke rátok. Ami itt, Nyíregyházán megkezdődött 3 évvel ezelőtt, az elsősorban a fiatalok jövőjéről szól. Ezért dolgozunk sokat főigazgató asszonnyal, a Szakképzési Centrum iskoláinak a vezetőivel. A város elindított egy olyan programot 2019 végén, amelynek az a célja, hogy Nyíregyházán legyenek új, színvonalas munkahelyek. Az is célunk, hogy azt elsősorban a Nyíregyházán tanuló diákok töltsék be. Három év nem nagy idő egy ilyen programban, de már vannak komoly eredményeink, két világcég már megkezdte a beruházásait Nyíregyházán” – szólt köszöntőjében a polgármester, dr. Kovács Ferenc.

A Szakképzési Centrum főigazgatója utalt arra, hogy a tanulmányi és szakmai programok mellett országos versenyen szerepelt a Bánki Robot Team. Sikeresek voltak a wesselényis lányok a különböző divatversenyeken. Jó lehetőség a zaysoknak a Kossuth Zsuzsanna Nemzeti Egészségügyi Szakképzési Verseny, és jeleskedett a Sipkay Technikum csapata is a Magyarok Európában vetélkedőn.

Kapcsolódó galéria

A Szakképzés ifjú tehetsége - díjátadó