SzakMAfest – Több száz érdeklődő fiatallal telt meg szerdán a belváros
Fotók: Szarka Lajos

Egyre többen választják a szakképzést, ennek oka lehet a minőségi oktatás, az ösztöndíjrendszer, illetve hogy több mint 170 szakma közül választhatnak a diákok – hangsúlyozta a Kulturális és Innovációs Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára Nyíregyházán. Második alkalommal szerveztek szakMAfest rendezvényt a belvárosban, ahol helyi középiskolák, valamint a kis- és nagyvállalkozások is bemutatkoztak.

Csecsemő- és gyermekápoló, egészségügyi asszisztens, szociális és gyermekvédelmi szakasszisztens – csak néhány szakma, amit a Zay Anna technikum kínált a szerdai rendezvényen. Nagy volt az érdeklődés ennél a standnál, többen is a szociális és egészségügyi pályára készültek a szakMAfest résztvevői közül.

Az egészségügyi szakmák után érdeklődöm, mert szeretnék segíteni az embereken” – mondta Hutkai Miranda, aki hozzátette, a szakMAfesten látott bemutató még inkább arra ösztönzi, hogy egy ilyen hivatás mellett döntsön.

Oktatási intézmények és vállalatok egy helyen

A közintézmények standjai az általános iskolásokat szólította meg, de a szervezők gondoltak a középiskolásokra és a fiatal felnőttekre, valamint a karrierváltókra is, így a kis és nagy vállalatok is megjelentek a szakMAfesten. A Kossuth téren többek között a dél-koreai W-Scope is várta az érdeklődőket, de az olyan nagy vállalatok standjainál is nagy volt a tömeg, mint a Hübner, a Jász-Plasztik, a Color Pack vagy a LEGO. Az egész napos fesztivál nagy segítség lehet azok számára, akik már tudják, hogy milyen pályán szeretnének továbbtanulni, de a még bizonytalanok is kaphattak számukra kedvező javaslatot.

Még nem annyira tudom, hogy mi leszek, ha nagy leszek, de most úgy gondolom, hogy inkább a szépségiparral szeretnék foglalkozni” – mondta Sarkadi Emma.

A szakmák utcájára mentünk el, mert kíváncsiak voltunk a többi lehetőségre is. Én az ÉVISZ-be járok és építőmérnök szeretnék lenni” – nyilatkozta Plenter Mátyás.

A fesztivál résztvevői tematikusan ismerhették meg a kínálatot, volt kreatív és startup utca is, de az egyetem tér és agrárudvar is várta őket.

Széles összefogás, távlati célok

Széles összefogás eredménye, hogy egy ilyen egyedülálló fesztivált rendez Nyíregyháza, ahol a diákok, az intézmények és a foglalkoztatók egy időben egy helyen lehetnek – hangsúlyozta a város alpolgármestere. Erre már második alkalommal nyílt lehetőség, a tavalyi nagy sikerű rendezvény után nem volt kérdés, hogy idén is megrendezik a szakMAfestet.

Egy város fejlődésében, távlati céljai között mindenképpen prioritást élvez az, hogy a társadalma egészségesen fejlődjön, hogy a fiataljai, ha esetleg el is mennek innen, de visszajöjjenek, itt alapítsanak családot, ide kötődjenek. Ehhez nemcsak egy ilyen nagyszabású rendezvény, mint a szakMAfest járul hozzá, hanem nagyon sok olyan más is, amely Nyíregyházát vonzóvá, élhetővé, fiatalossá és lüktetővé teszi” – mondta az alpolgármester.

A szakmák birodalma

Ahogy dr. Szabó Tünde, Nyíregyháza országgyűlési képviselője fogalmazott, a szakmák birodalma lett egy napra a belváros, ahol több száz érdeklődő fordult meg szerdán napközben.

Az, hogy Nyíregyháza egy ekkora rendezvényt tud fesztiválszerűen megrendezni, ez köszönhető az iskoláknak, az oktatási, képzési centrumoknak és a Nyíregyházi Egyetemnek is. Fontos mindig kiemelni, hogy szeretnénk itt tartani a diákokat vagy hazahívni a fiatalokat és lehetőségeket kínálni számukra. Most már egy modern, gazdasági szempontból is egyre erősebb városunk van, köszönhetően azoknak a befektetőknek, akik sorba érkeznek ide, Nyíregyházára” – tette hozzá dr. Szabó Tünde.

Egyre többen választják a szakképzést

A Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium tánctagozatos diákjai egy flashmobbal mutatkoztak be a belvárosban. Pölöskei Gáborné ehhez a tánchoz hasonlította a szakképzést is: színes, rugalmas, élvezhető, de mégis van benne valami egység – fogalmazott a helyettes államtitkár.

Az, hogy egyre többen választják a szakképzést, valóban így van. De miért is? Talán azért, mert minőségi oktatást ad. Olyannyira ad minőségi oktatást, hogy ma már a felsőoktatásba a szakképzésben végzettek 20 százalékát már felvették. Nekik ez volt az álmuk, hogy technikusból mérnökök legyenek. Gyakorlatilag így a technikum a mérnökképzés előszobájává kezd válni. Ez volt a célunk, ez volt a szándékunk” – mondta beszédében Pölöskei Gáborné.

A szakképzés ösztöndíjat ad, közel 180 alapszakmára alapképzettséget biztosít – tette hozzá a helyettes államtitkár. A szakképzésben ma már karrier van, hangsúlyozta Pölöskei Gáborné Nyíregyházán.

A szakképzési centrum célja

A szervező Nyíregyházi Szakképzési Centrum kiemelt feladatának tekinti, hogy a hozzá tartozó szakképző iskolák révén a térségi munkaerő-piaci igényeket kiszolgálja. Képzési kínálatuk számos területet fed le, többek között az egészségügy, az informatika, az építőipar, az autóipar, a vegyipar, a kereskedelem, a vendéglátás, a turizmus, a szolgáltatóipar, a gépészet, a faipar számára folytatnak képzéseket. Az itt végzett diákok piacképes tudással, a leendő munkahelyük által elvárt szakmai és személyes kompetenciákkal rendelkeznek. Különös figyelmet kap a digitális kompetenciák fejlesztése. A munkaerő-piaci igényekre történő gyors reagálás érdekében a centrum fontos feladatnak tartja a felnőttképzés és a felnőttképzési tevékenység folyamatos fejlesztését, kiszélesítését, a duális partnereinkkel történő együttműködést.

Az egész vármegye fejlődik

Nemcsak a városnak, hanem az egész vármegyének szólt a szakMAfest rendezvény – hangsúlyozta Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Közgyűlés elnöke, majd az elmúlt évek eredményeire hívta fel a résztvevők figyelmét.

Magyarországnak nincsenek nyersanyagai, nem ülünk olajon, aranyon vagy gyémánton, nekünk a munkás kéz jelenti a jövőnket, ezért is hirdette meg a munka alapú társadalmat a kormány több mint tíz évvel ezelőtt. Két kiemelkedő eredménye is van Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyének az elmúlt időszakból, 2010 és 2022 között a vármegye ipari teljesítménye négyszeresére nőtt. A beruházások segítségével pedig azon dolgozunk, hogy a következő tíz évben, ha nem is megnégyszerezni, de legalább megduplázni tudjuk ezt az eredményt. A másik eredményünk, hogy két és félszeresére nőtt az egy főre jutó GDP-nk a vármegyében az elmúlt 12 évben” – tette hozzá az elnök.

Kapcsolódó galéria

szakMAfeszt 2024