Szakmai fórumot tartottak óvónőknek, pedagógusoknak

Szakmai fórumot tartott a Városi Fejlesztő Műhely. A fórum fő témája a nyelvi fejlesztés volt. Hasznos tanácsokat és módszereket mutattak be a pedagógusoknak és óvónőknek. A rendezvény célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a kiemelt bánásmódot igénylő gyerekek fejlesztési lehetőségeire és a prevenció jelentőségére.


A Városi Fejlesztő Műhely közel egy évtizede működik Nyíregyházán a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Pedagógiai Szakszolgálat szakembereinek közreműködésével. A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban megtartott szakmai fórumot azért hozták létre, hogy segítséget nyújtsanak a pedagógusok számára a nyelvfejlődési elmaradást mutató gyerekek fejlesztéséhez. Egy 2016-ban életbe lépett törtvény szerint minden harmadik életévét betöltött, óvodába került gyermeknél kötelező a nyelvfejlődési szint mérése.

Ez a mai nap kifejezetten a nyelvi kommunikációs készségek fejlesztéséről szól. A szakszolgálat részéről egy logopédus tart erről előadást és nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy az óvodába a nyelvi fejlesztések terén milyen speciális vagy hétköznapi módszereik vannak az óvónőknek.

– mondta el Kovács Éva Gyöngyi, a Szabolcs-Szatmár- Bereg Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Nyíregyházi Tagintézményének tagintézmény vezetője.

A szakmai fórum iránt nagy volt az érdeklődés, 60 pedagógus és óvónő vett részt rajta. A magas részvétel azért is fontos, mert ők azok, akik sok időt töltenek a gyerekkel és tudnak segíteni az esetleges elmaradásban.

Elég sok olyan gyereket szűrünk ki, akinek valamilyen nyelvi elmaradása van. Ilyenkor mi logopédusok tudunk sok mindenben segíteni, viszont nagyon sok olyan gyermek van, logopédiai terápiára szorulna. Mivel nem tudunk mindenkinek ellátást nyújtani, ezért szeretnénk az óvónéniket és pedagógusokat bevonni abba, hogy segítsenek nekünk valamilyen szinten.

– nyilatkozta Barta Mónika a Szabolcs-Szatmár- Bereg Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Nyíregyházi Tagintézményének Logopédiai Munkacsoport vezetője.

A Szabolcs-Szatmár- Bereg Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Nyíregyházi Tagintézményében 17 logopédus dolgozik, de nem csak logopédiai problémákkal küzdőkkel foglalkozik. A szülők is fordulhatnak a szakszolgálathoz, ha bármilyen eltérést észre vesznek gyermekükön, legyen az logopédiai, mozgás vagy tanulásbeli eltérés.


Kanócz Rita