Szakmai nap a színvonalas munka érdekében

2016. január 1-jétől a Nyíregyházi Gyermekjóléti Központ jogutód intézményeként jött létre a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ. A szervezet integráltan, egy intézmény keretei között működteti a családsegítés és a gyermekvédelem feladatait. A központ szakemberei munkájuk során segítséget nyújtanak a szociális vagy mentálhigiénés problémák, illetve egyéb krízishelyzet miatt segítségre szoruló személyek, családok számára, valamint lépéseket tesznek a gyermekek veszélyeztetettségének megelőzéséért, a kialakult problémák megszüntetéséért, elősegítve a gyermekek családban történő nevelkedését.

 

Nyíregyháza plusz 15 település

 

A járásszékhelyen működő Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ látja el a hatósági feladatokhoz kapcsolódó, gyermekek védelmére irányuló tevékenységeket, valamint speciális szolgáltatásokat biztosít a nyíregyházi járás 15 településén.

További képekért kattintson a fotóra!

Jászai Menyhért, Nyíregyháza Megyei Jogú Város alpolgármestere azt mondta, az új, integrált központ nemcsak a városnak, hanem a járásnak is jobb, hiszen a szervezet járási szintű, hatóságközeli feladatokat lát el. Az alpolgármester hozzátette, bővült a központ jogköre és hatóköre is, hiszen eddig a két feladatellátás, a családsegítés és gyermekjólét párhuzamosan, egymás mellett működött, de már integráltan, egy területen belül végzik a szakemberek a feladatokat. Jászai Menyhért kifejtette, ez jobb az ellátottaknak, mert egy kézből kapják a segítséget, bármilyen szintű problémával néznek szembe, és jobb a dolgozóknak is, hiszen könnyebben össze lehet hangolni a feladataikat.

 

Több területen segítenek

 

Az ügyfelek érdekében a központ kapcsolattartási ügyeletet, készenléti szolgálatot tart fenn, gyermekvédelmi jelzőrendszert működtet, jogi és pszichológiai tanácsadást szervez, de bekapcsolódnak a kórházi szociális munkába, valamint az utcai, lakótelepi szociális munka folyamatába is.

Január 1-jétől új területeket kaptak a központ szakemberei. Hogy feladataikat minél magasabb színvonalon végezhessék, szakmai nap keretein belül tanácskoztak a rájuk váró feladatokról.

 

Cél a családok megfelelő szintű kiszolgálása

 

Lengyelné Pogácsás Mária, a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ intézményvezetője elmondta, ahogy januárban elkezdték a munkát, sok kérdés felvetődött. A vezető kifejtette, megpróbálnak megfelelni a szakmai elvárásoknak és a jogszabályoknak, de nagyon fontosnak ítélik meg azt, hogy közösen beszéljenek, ötleteljenek arról, ki hogyan látja, ki hogyan tudja ezeket a feladatokat megvalósítani. Lengyelné Pogácsás Mária hozzátette, azért szervezték ezt a szakmai napot, hogy egy kicsit együtt legyenek, és megismerkedjenek a járás szakembereivel, családsegítőivel és megpróbálják azokat a kérdéseket körbejárni, ami mindennap foglalkoztatja őket. Ez pedig a családok komplex ellátására való törekvés.

 

Nyíregyházán három telephelyen

 

A Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ a megyeszékhelyen 3 telephelyen várja a szolgáltatásait igénybe vevő lakosokat. A Tas utca 2., a Vécsey utca 15., valamint a Huszár tér 5. alatt fogadják a klienseket. Ezeken a helyeken a speciális szolgáltatások mellett információkat adnak a rászorulóknak az igényelhető szociális ellátásokról, segítenek a szociális ügyintézés folyamatában, életvezetési és mentálhigiénés tanácsokkal látják el a betérőket, egyéni és csoportos formában munkaerő-piaci szolgáltatásokat nyújtanak, megoldásokat keresnek egyes konfliktusokra, de a lakossági adományok gyűjtését és elosztását is koordinálják.

M. E.

(Fotó: Szarka Lajos)