Szakmai párbeszéd az ifjúságról: Nyíregyháza fiataljainak jövője a középpontban

Szakmai párbeszéd az ifjúságról címmel szerveztek találkozót szeptember 17-én a Korona Hotelben. Az önkormányzat, a diák-polgármesteri iroda és a Mustárház közös programjának célja az volt, hogy erősítse a közvetlen kommunikációt a nyíregyházi diákok, a városvezetők és a szakmai szervezetek között. Dr. Ulrich Attila alpolgármester az eseményen kiemelte, Nyíregyháza fiataljainak megtartása kulcsfontosságú a város jövője érdekében.

Diákok és szakemberek együtt tanácskoztak a Szakmai párbeszéd az ifjúságról elnevezésű program keretében. Az esemény, amely az ifjúság jövőjére összpontosított, lehetőséget biztosítva a fiatalok számára a városvezetéssel való közvetlen eszmecserére.

 

Kiemelkedő lehetőségek a fiatalok számára

A rendezvényen, amelyen gyermekekkel foglalkozó szakemberek is részt vettek, Ricsei Laura diák-alpolgármester hangsúlyozta, az ilyen találkozók nemcsak a helyi, hanem a nemzetközi programok népszerűsítésére is alkalmasak. – Szeretném kiemelni az Erasmus program jelentőségét és az abban rejlő utazási lehetőségeket, amelyekkel sajnos sok diák nincs is tisztában. Az Erasmus program lehetőséget biztosít arra, hogy a fiatalok találkozzanak nyíregyházi döntéshozókkal, bepillantást nyerjenek a város kormányzásának hátterébe, és fejlesszék kompetenciáikat. Ez egy ritka és értékes lehetőség, amely különösen fontos a fiatalok számára – mondta.

 

Cél a gördülékeny kommunikáció

Takács Zsófia diákpolgármester elmondta, a cél, hogy a diák-polgármesteri iroda programjairól és munkájáról minél több iskola és tanár értesüljön, biztosítva ezzel a gördülékeny kommunikációt. Rámutatott, a diákok és az iskolák közötti hatékony párbeszéd főként a tanárok megszólításán múlik. – A mai rendezvény célja, hogy a város iskolái megismerjék a Nyíregyházi Diák-polgármesteri Iroda programjait és munkásságát, valamint annak fontosságát. Fontos, hogy ezt az információt minél több iskolába eljuttassuk. Először a vezetőséget és a tanárokat kell megszólítanunk, hogy zökkenőmentesen működjön a kommunikáció az iskolák és a diák-polgármesteri iroda között, valamint a diákok között – tette hozzá.

 

Vonzó élet és munkalehetőségek biztosítása

Dr. Ulrich Attila alpolgármester az eseményen úgy fogalmazott, Nyíregyháza jövője a fiatalokban rejlik, hiszen egy város akkor lehet sikeres, ha képes megtartani fiataljait, és ők itt képzelik el a jövőjüket. – Gyerekek nélkül nincs oktatási rendszer és felnövő fiatalok nélkül nincs város. Ezért az a tervünk, hogy egy olyan brandet építünk, amely felhívja a figyelmet arra, miért érdemes Nyíregyházán élni és tanulni. Célunk, hogy tudatosítsuk a fiatalokban, milyen előnyökkel jár itt élni és visszatérni a városba. Ebben fontos szerepet játszanak az oktatók, akik megfelelő képzésben részesítik a diákokat. Az önkormányzat pedig biztosítja a megfelelő képzéseket számukra. A város feladata továbbá, hogy elegendő munkahelyet és lehetőséget teremtsen, ahol a fiatalok könnyen elhelyezkedhetnek és letelepedhetnek – emelte ki az alpolgármester, aki hozzátette, az önkormányzat támogatja az ifjúsági kezdeményezéseket, mivel ezek hosszú távon a város fejlődését szolgálják.