Szakmai tanévnyitó

Szakmai Tanévnyitó Konferenciára várta a köznevelési intézmények vezetőit, fenntartóit az Oktatási Hivatal és az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskolában. Az új tanév kezdetéhez kapcsolódó programsorozat célja, hogy a pedagógusok hiteles és átfogó tájékoztatást kapjanak a fontosabb változásokról és az új szakmai feladatokról. A konferencia résztvevőit dr. Kovács Ferenc köszöntötte.

További képekért kattintson a fotóra!

Nyíregyháza polgármestere hangsúlyozta, a tanév indításakor minden önkormányzatnak elsődleges célja, hogy a gyerekek minél jobb és modernebb körülmények között tanuljanak és minél több tudást szerezzenek, amit később a városban hasznosítsanak. Ehhez Nyíregyházán a jó oktatói gárda adott, az önkormányzat pedig az átszervezésektől függetlenül minden támogatást megad, hiszen a jövő szempontjából prioritásként kezeli az oktatást.

 

FONTOSABB VÁLTOZÁSOK ÉS SZAKMAI FELADATOK

 

Az előadások sorában elsőként a köznevelés helyzetéről, valamint a fejlesztési irányokról Sipos Imre, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára tartott tájékoztatót. Mint elmondta, a Köznevelési Kerekasztal és a minisztérium közös munkájának meg lettek az eredményei. Ezek közé tartozik a gyerekek leterheltségének enyhítése, a pedagógusok munkáját segítő tanmenet javaslat. A foglalkoztatás tekintetében az osztályfőnöki és a munkaközösség-vezetői munkának a jobb elismerése. Az iskolában vitatottan bent töltött idő ügyében az intézményvezetők kaptak nagyobb szabadságot, de fontos az oktató-nevelő munkát munkát közvetlenül segítők januári béremelése is.

A szakmai tanévnyitó konferencián összegezték az Oktatási Hivatal köznevelési feladatait, a kutatásalapú tartalmi és módszertani fejlesztéseket. A házigazda Nyíregyházi Pedagógiai Oktatási Központ beszámolt az eddigi eredményeiről, de foglalkoztak a pedagógus életpálya aktuális kérdéseivel is.

Szoboszlai Tibor

(Fotó: Szarka Lajos)