Szaknapot tartott az egyetem Testnevelés és Sporttudományi Intézete
Fotó: Szarka Lajos

Szaknapot tartott a Nyíregyházi Egyetem Testnevelés és Sporttudományi Intézete szerdán. Délelőtt bemutatták a 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Testnevelés és Sporttudományi szekciójában részt vett hallgatók pályamunkáit, majd délután mozogtak: az érdeklődők több sportágban kipróbálhatták magukat. Este megtartották a hagyományos Szakestet, ahol búcsúztatták a végzősöket, és köszöntötték az elsősöket.

A Nyíregyházi Egyetem hallgatóit várták a „Hernyóba”, melynek belső tere, valamint ponyva- és tetőszerkezete tavaly újult meg, miután 2019-ben a viharos szél megbontotta. A délután bemelegítéssel kezdődött, majd különféle sportokat próbálhattak ki a résztvevők. Volt katonai akadálypálya, erőpróba, páros floorball mérkőzések, asztalitenisz, kosárlabda büntetődobás, jóga, de a Levelek Spartans is jelen volt, akik bemutatták az amerikai futballt. A Testnevelés és Sporttudományi Intézet Szaknapja egy egész napos programsorozat volt.

„Délben kezdődött az egész program. Délelőtt az OTDK-n indult hallgatók mutatták be az ott készült dolgozataikat – ez egy rövid elméleti blokk volt. Ezt követően itt 2-től megkezdődött a mozgolódós része, ahol próbálgathatják az állomásokat. 6-tól kezdődik a hagyományos Szakest, ahol a bekerülő és kimenő hallgatók készülnek műsorral. Ezen kívül látványos külsős bemutatókat hívtunk” – ismertette a programot Varga Levente szervező.

A sport az életünk része

Azok a hallgatók, akik kipróbálták a sportokat, menetlevelet kaptak, melyen fel voltak sorolva a különböző állomások. Egy állomás teljesítése esetén ezt aláírták nekik, majd ha ezekből összegyűlt 3, tombolát kaptak. Az esemény zárásaként kisebb ajándékcsomagokat lehetett nyerni.

„Elsősorban mindenképpen az a cél, hogy mindenki jól érezze magát, ezt a sport által könnyen elő tudjuk idézni. Törekszünk arra, hogy minél többen megkedveljenek akármilyen mozgásformát, hiszen ez egy olyan része az életünknek, amit nem lehet elhanyagolni. Mindegy, hogy milyen munkát végez, hova kerül az egyetem után a hallgató. Azt szeretnénk elérni, hogy később is az élete része legyen a sport, a mozgás” – emelte ki Varga Levente.

Búcsú, és beavatási „szertartás”

A Testnevelés és Sporttudományi Intézet a Nyíregyházi Egyetem egyik legnagyobb létszámmal működő egysége. A több évtizedes hagyománnyal rendelkező Szakest során búcsúztak a végzős hallgatók, valamint megtartották az első évfolyamosok beavatási „szertartását”, akik ünnepélyes esküt tettek. A Szaknap programsorozata nemcsak a Sporttudományi Intézet hallgatóinak szólt, hiszen „a sport mindenkié”.

Kapcsolódó galéria

Sportnap az egyetemen 2023