Számos lehetőség közül válogathatnak a nyári munkát kereső diákok

A diákok többsége manapság már nem kifejezetten csak a pénzkereset miatt vállal munkát, hanem az utóbbi időszakban megfigyelhető tendencia szerint a szakmai tanulmányaik, a nyelvtanulás lehetősége is közrejátszik az ideális munkalehetőség kiválasztásánál.

– mondta Másody Szabolcs, a MÜISZ Iskolaszövetkezet marketingvezetője a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Rámutatott:

Év közben javarészt a rugalmasabb időbeosztással rendelkező egyetemisták vannak túlsúlyban a diákmunkát keresők között, míg a nyári időszakban számos középiskolás igyekszik szezonális munkalehetőséghez jutni.

Náluk elsődleges motiváció a szórakozásra szánt pénz biztosítása, de gyakran csak hasznosan szeretnék eltölteni az idejüket, vagy szülői unszolásra döntenek a nyári munka mellett.

A munkaadók kezdik felfedezni a gyakornoki programban rejlő lehetőségeket

Másody Szabolcs hangsúlyozta, hogy a munkaadók egyre inkább kezdik felfedezni a gyakornoki programban rejlő lehetőségeket, és az abban részt vevő diákokra, hallgatókra potenciális jövőbeli munkatársként tekintenek. Mit mondta, ma már nem ritka, hogy a gyakornoki program letelte után akár ösztöndíjjal is segítik a fiatalokat a tanulmányaik elvégzésében, hogy azt követően munkatársakként csatlakozzanak az adott vállalathoz.

A vendéglátásban tulajdonképpen akármennyi diákot el tudnának helyezni a jelentős munkaerőhiány miatt.

– mondta Kollin Gergely, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének budapesti régióvezetője. A szakember kiemelte, hogy nagyon megváltozott a hozzáállás a diákokhoz.

Manapság tényleges segítségként tekintenek rájuk, és a tapasztalt munkavállalókkal egymásra utalva dolgoznak. Ez közös érdek véleménye szerint, hiszen a diákok is rengeteget tanulnak, és már rövid idő elteltével teljes értékű munkát végeznek.

Az előrelátó cégek a későbbi munkatársakat látják a diákokban

Andavölgyi Vivien, a Profession.hu toborzási specialistája az állásinterjúk fontosságára hívta fel a figyelmet. A multinacionális cégeknél meghirdetett gyakornoki pozíciókra ugyanis sokszoros túljelentkezés van. A szakember megerősítette, hogy egyfajta stratégia tapasztalható a gyakornokok kiválogatásánál, mivel az előrelátó cégek a későbbi munkatársakat látják bennük.

Kiemelte:

Az egyetemisták részéről is érdemes így nézni a lehetőségeket, és az érdeklődési területekhez, tanulmányokhoz kapcsolódó diákmunkát, gyakornoki pozíciót választani.

A diákszövetkezet védőhálót jelent

Másody Szabolcs megjegyezte:

A fiatalok elvárásaira sokszor nincsenek felkészülve a megbízó cégek. A diákoknál a jó fizetés mellett ma már fontos a megfelelő, baráti munkakörnyezet is.

– tette hozzá. Elmondta, hogy diákszövetkezetük két információs oldalt is létrehozott a fiataloknak a munkavállalással járó pénzügyi és jogi ismeretek népszerűsítése érdekében.

A szakember leszögezte, hogy a diákszövetkezet védőhálót jelent a diákok számára, hiszen ezek a szervezetek képesek megvédeni az érdekeiket. Emlékeztetett arra is, hogy a munkaszerződés megkötése minden esetben kötelező.

 

Forrás: hirado.hu