Szavaztak az ápolók – Nyíregyháza a második legkedveltebb munkahely

Folyamatosan, megállás nélkül folyik munka a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház I. belgyógyászatán. Stresszes, felelősségteljes, kimerítő az itt dolgozók minden egyes napja. Ennek ellenére mindig van idő az betegápolás mellett az egymásra figyelésre, egy köszönömre, egy légyszívesre. Talán a pozitív megerősítéseknek, a megfelelő kommunikációnak is köszönhető, hogy a kórházi falak között, a megfeszített munka ellenére is jó hangulat és kellemes légkör uralkodik. Oly annyira igaz ez, hogy egy frissen, az ápolók körében végzett felmérés alapján a nyíregyházi I. belgyógyászat a második legjobb kórházi munkahely. Egyedül a budapesti Uzsoki Utcai Kórház tüdőgondózója előzi meg. Az online kérdőívben 3500 ápolót kérdezték meg arról, mennyire elégedettek a munkahelyi körülményekkel, a belső kommunikációval, a képzésekkel, a vezetőikkel. A felmérésből kiderült, hogy nem elsősorban a kórházi részleg felszereltsége dönti el, hogy jó-e az adott munkahely. Sokkal inkább a közösség jelenti a legnagyobb megtartó erőt az ápolók számára. Így van ez a nyíregyházi osztályon is.

A csapatépítő tréningeknek is köszönhető, hogy sokat javult a az utóbbi időben az ápolók között a munkahelyi légkör. Az I. belgyógyászaton elmondhatom, hogy nincs már üres állásunk, sorba állnak a dolgozók, szeretnének idejönni dolgozni – mondta el Tolnai Gyuláné osztályvezető ápoló.

 

Hol van toppon a képzés?

 

A felmérésben az ápolóképzések minőségét is vizsgálták. E szerint az ápoló tanulók több mint fele nappali tagozatos, s közel háromnegyedük államilag finanszírozott formában folytatja tanulmányait. Itt a legjobb képzéseket biztosító iskolákat rangsorolták. A lista élére a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Lorántffy Zsuzsanna Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma került.

Zadubenszki Norbert