Százmilliós Electrolux beruházás kezdődik Nyíregyházán, túl a tízmilliomodik terméken

Elkészült a tízmilliomodik termék is az Electrolux nyíregyházi gyártósorain. A jubileumi hűtőt meg is tekinthették a regisztrálók a Modern Gyárak Éjszakája Program keretében. Ünneplésre később is lesz ok, hiszen 2023-ra befejeződik a nemrégiben bejelentett, 100 millió eurós beruházás, mely mértékét tekintve egyedülálló a teljes cégcsoporton belül – erről is beszéltek a pénteki sajtóreggelin a cég vezetői.

14 éve működik az Electrolux Nyíregyházán, s e közel másfél évtized alatt már több, mint tízmillió készüléket gyártottak: a jubileumi darab az elmúlt napokban lett kész.

2020-ban indul a nagy beruházás

A jövő is kedvezőnek ígérkezik a városban működő nemzetközi vállalat számára, hiszen a cégcsoport döntése alapján nálunk valósítják meg 2020 és 2023 között azt a százmillió eurós, az Electroluxon belül is példa nélküli beruházást, mely révén a legmodernebb technológiával, felső kategóriás, csökkentett energiafogyasztású, az Európai Unió új energia irányelveit is figyelembe vevő termékek készülnek majd Nyíregyházán – bár itt eddig is ez volt a jellemző.

Teljesen megújul a gyár(tás)

A cég magyarországi igazgatója azt mondja: jövőre megrendelik az új gyártóberendezéseket és nagyjából három évet vesz igénybe a teljes átállás.

Kétféle beruházásról beszélünk. 2023-ra le fogjuk cserélni az itteni termékcsaládokat, hűtőszekrényeket, s magát a gyártási technológiát, ami emögött van. Kevés az a berendezés, ami megmarad, az épületet leszámítva szinte egy teljesen új gyár lesz.

– részletezte dr. Gönczy Sándor, az Electrolux Lehel Kft. ügyvezetője.

Automatizáció felsőfokon

A projekt kulcsszava a high-tech, azaz egyre automatizáltabb gyártás során készülnek majd a világháló segítségével kommunikáló okostermékek, figyelembe véve a minőségbiztosítási és ergonómiai szempontokat is. A hagyományos szerelési módok is megmaradnak ugyanis, és bár a tervezéstől a megvalósításig egyre nagyobb szerepet kap a számítógép és a robotika, a nagyjából ezer fős munkavállalói létszámot nem érinti majd negatívan a nagy volumenű fejlesztés.

Fontos a humánerőforrás is

Szentpéteri Ferenc, az Electrolux nyíregyházi gyárigazgatója kiemelte:

Nagy része a dolgozóknak stabilan, évek óta ott dolgozik a gyárban, nagyon jelentős törzsgárdánk van, akik régebben vannak ott. Persze van fluktuáció, de ez természetes, hiszen az emberek megpróbálnak minél közelebb dolgozni a lakóhelyükhöz, ez mindenütt így történik. De azért is sokat teszünk a gyárban, hogy mindenki jól érezze magát.

A döntés egyben elismerés

Az igazgató jelezte, az utánpótlás egyébként is biztosított, a diplomás szakemberek részéről is van érdeklődés, jelenleg nincs üres pozíciójuk. Ez is része lehetett annak a döntésnek, hogy ez a fejlesztés Nyíregyházán valósuljon meg. Mondhatni, mindez az itt dolgozók elismerése is, a szakembergárdáé és a maga szintű munkavégzésé – ezt már dr. Kovács Ferenc mondta a sajtóeseményen. A polgármester hozzátette: kiváló a kapcsolat a városvezetés és a cég menedzsmentje között, s az együttműködést szeretnék folytatni a jövőben is, örülve a nagy beruházásnak.

Nagyon nagy öröm már önmagában az, hogy az Electrolux 14 éve ilyen sikeres fejlődési pályát fut be Nyíregyházán, a jövő még inkább ígéretes. Ez idő alatt egy stratégiai jelentőségű gyárrá nőtte ki magát az Electrolux csoporton belül, de a város életében is. Ez a fejlesztés pedig a mai tudásunk szerinti legmagasabb szintű csúcstechnológiát is jelenti egyben.

Hűtőszekrények ajándékba

A beruházás bejelentése, valamint a jubileumi eszköz elkészülése jegyében újra kivette a részét a cég a társadalmi felelősségvállalásból is. Az évek során összesen 300 nyíregyházi oktatási-nevelési és szociális intézménynek segítettek gépeikkel, ezúttal tíz hűtőszekrényt ajánlottak fel – a dolgozók döntése alapján – önkormányzati egészségügyi intézményeknek. S azért is választották ezt a pénteket a bejelentés időpontjának, mert a Modern Gyárak Éjszakája Program keretében előzetes regisztrációt követően bárki betekinthetett az Electrolux dolgozók mindennapi munkavégzésébe.

Kapcsolódó galéria

Electrolux sajtótájékoztató