Szélrózsa – Nyíregyháza ad otthont a 14. Szélrózsa evangélikus ifjúsági találkozónak
fotó: Szarka Lajos
Szélrózsa – Nyíregyháza ad otthont a 14. Szélrózsa evangélikus ifjúsági találkozónak

Július 10-én kezdődött és vasárnapig tart a 14. Szélrózsa evangélikus ifjúsági találkozó a Nyíregyházi Egyetem campusán. A szervezők több mint kétezer résztvevőt várnak az eseményre, ahol számos ismert fellépő és előadó lesz jelen, köztük a Blahalouisiana zenekar, Pál Feri atya, Beck Zoltán, Grecsó Krisztián, Törőcsik Franciska, Hajdu Steve és a Platon Karataev zenekar is.

„Elegendően vagyunk ahhoz, hogy együtt forduljunk Istenhez és keressük együtt az ő üzenetét” – Laborczi Géza evangélikus lelkész, a Szélrózsa evangélikus ifjúsági találkozó házigazdája ezekkel a szavakkal köszöntötte a résztvevőket. A Szélrózsa a Magyarországi Evangélikus Egyház legnagyobb kétévente megrendezett eseménye. Az idei találkozót a nyíregyházi kertvárosi gyülekezet szervezte meg, miután sikeresen pályázott a rendezés jogára. A program célja, hogy az evangélikus közösség tagjai együtt töltsenek el néhány napot, erősítve hitüket és közösségi kapcsolataikat. Minden alkalommal más helyszínen rendezik meg az eseményt, így különböző városok gyülekezetei kapnak lehetőséget a vendéglátásra. A Szélrózsa gazdag programkínálattal várja a résztvevőket, beleértve istentiszteleteket, előadásokat, közösségi programokat és kulturális eseményeket.

„A Szélrózsa rendezvény fő célcsoportja középiskolások és egyetemisták, amint azt a találkozó neve is sugallja – egy ifjúsági találkozóról van szó. Célunk, hogy megmutassuk a fiataloknak, legyenek evangélikusok vagy nem, hogy érdemes és jó az evangélikus egyházhoz tartozni. Itt közösségben lehetünk, együtt élhetjük át, hogy mindannyian Isten kegyelméből vagyunk itt, ezen a Földön, és közben este együtt bulizhatunk is. Számunkra ez kéz a kézben jár. Egy olyan megerősítő programot kínálunk nekik, amely erősíti bennük a meggyőződést, hogy jó evangélikus fiatalnak lenni” – fejtette ki Zászkaliczky Anna Eszter, a rendezvény kommunikációs referense.

Minden találkozónak saját mottója is van, amely az ötnapos program gerincét adja. A 2024-es nyíregyházi fesztivál – Pál apostol korinthusiakhoz írt második levele 12. fejezetének 9. verse alapján – az Elég gondolatfelvetése köré épül.

„Egyházi rendezvényünkön kiemelt szerepet kapnak a lelki alkalmak. Minden nap reggel és este tartunk áhítatot, majd az esti összejövetel után szabadon választhatnak a résztvevők a szórakozási lehetőségek közül. Az egyetemi campus több mint 40 programhelyszínt kínál, ahol kézműves foglalkozásoktól kezdve sporteseményeken át, különböző vetélkedőkig és önismereti játékokig mindenki megtalálhatja a kedvére valót. Természetesen alkoholos és alkoholmentes opciók is rendelkezésre állnak. Frissítőhelyek és egy filmklub is várja az érdeklődőket, de a nap fénypontját az esti nagyszínpados koncertek jelentik. Olyan ismert együttesek lépnek fel, mint a Blahalouisiana, így garantáltan felejthetetlen élményekkel gazdagodhatnak az ide látogatók. Az esti programok pedig ideális lehetőséget nyújtanak közösségi összejövetelekre és bulizásra, hogy mindenki megtalálhassa a számára legmegfelelőbb módját az esti szórakozásnak. Összességében rendezvényünk egy fesztivál hangulatát idézi, ahol nemcsak lelki és szellemi feltöltődés, hanem széles körű szórakozási lehetőségek várják a résztvevőket” – fejtette ki Zászkaliczky Anna Eszter, a rendezvény kommunikációs referense.

Az esemény kommunikációs referense elmondta, hogy az ország minden tájáról érkeztek résztvevők, Büktől Gyulán át Budapestig, valamint határon túli vendégeik is vannak – egy nagy csoport érkezett Erdélyből, és svédországi, illetve norvégiai evangélikus fiatalok is részt vesznek az eseményen, és szeretettel várják a nyíregyházi látogatókat is. A fesztiválhangulatot negyven helyszínen kerekasztal-beszélgetések, teológiai előadások, workshopok, koncertek, sportversenyek, ügyességi és szellemi játékok, szabadulószobák, kiállítások és kulturális programok biztosítják. Kiemelte a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel közösen meghirdetett 3. Szélrózsa futóversenyt, amelyre szombaton kerül sor és még lehet nevezni. A találkozóra a helyszínen lehet belépőt venni, az esti koncertek elővételben vagy a helyszínen megváltott Szélrózsa heti- vagy napijeggyel, valamint a helyszínen megvásárolható külön koncertjeggyel látogathatók.

Kapcsolódó galéria

Evangélikus ifjúsági találkozó 2024