Szélsőséges időjárás

Váratlan hőhullám éri el hazánkat – erre figyelmeztet több hírportál. Az elmúlt napok szeszélyes, őszies időjárása után már elő-előbújnak a napsugarak, melegszik az idő, a következő napokban viszont beáll a kánikula és folyamatosan rekkenő hőségre számíthatunk.

 

ENYHE TÉL – CSAPADÉKOS NYÁR

 

A NASA kutatói már januárban közzétették azt a globális hőmérséklet-előrejelzést, amely szerint 2016 még a tavalyi évnél is forróbb lesz. Magyarországot idén nyáron eddig a különösen szeszélyes időjárás jellemezte: a rekkenő hőség után pusztító vihar söpört végig az országon, amely ősziesre fordította az időt.

Molnár Csilla meteorológus azt mondja: az enyhe tél arra utalt, hogy záporos, zivataros lesz a nyár. Rendszerint július a legmelegebb, legszárazabb hónapunk, ezért tűnhet rendhagyónak az, hogy sok a csapadékos nap. Rekordok ennek ellenére nem dőltek meg, sem a hőmérséklet, sem a csapadék mennyisége. Az enyhe tél miatt a Földközi-tenger és az óceánok sem hűltek le annyira, mint ahogyan megszokott, ez előre vetíti, hogy záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A pusztító viharok pedig a globális felmelegedéssel magyarázhatók.

 

4-5 NAPRA ADHATÓ PONTOS ELŐREJELZÉS

 

A következő időszakra több hírportál váratlan hőhullámra és tartós hőségre figyelmeztet. Molnár Csilla meteorológus azt mondja: kánikula nem jön. Az országot most is frontok közelítik meg, tőlünk nyugatra egy nagy, magas nyomású anticiklon meleg levegőt hoz, de jön hidegfront is, amely előreláthatólag a hétvégén ér ide. Lesznek záporok, zivatarok, de az elmúlt héthez hasonlóra nem hűl le az idő. A meteorológus szerint a 30 napos előrejelzések nem pontosak, mert azok valószínűségszámítás alapján készülnek, nem tudományos alapú előrejelzések. Egy meteorológus pontosan 4-5 napra tudja megmondani a várható időjárást.

F. A.

(Fotó: internet)