Szent István napja Nyíregyházán kitüntetésekkel, tánccal, koncerttel, tűzijátékkal

Révész Bálint kapta a díszpolgári címet az önkormányzat augusztus 20-i ünnepségén. A Váci Mihály Kulturális Központban tartott Szent István-napi rendezvényen a polgármesteri beszéd és kenyérszentelés után hárman átvehették az Inczédy György Életműdíjat is, majd a Nyíregyházi Tánctanoda adott látványos műsort. Az ünnepségsorozat a Kossuth téren a nyíregyházi rock and roll zenekar, a Tortuga fellépésével folytatódott, majd tűzijátékkal zárult.

 

Ünnepélyes zászlóbehozatallal indult az önkormányzati, augusztus 20-i ünnepség a Váci Mihály Kulturális Központban, a Magyar Honvédség vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezred katonáinak szolgálatával.

„Maradjanak alapvető értékek”

Szent István napján a polgármester beszédében úgy fogalmazott, a király fektette le azokat az alapokat, amelyekre ma is támaszkodhatunk, aki nemcsak az államot, a nemzetet is megerősítette, hiszen az ő döntése volt, hogy a nyugati kereszténység mellett köteleződjünk el, ezzel biztosítva helyünket Európa szívében. A magyaroknak ez a nap mindig is egyet jelentett az egységgel, a függetlenséggel, az összetartozással és az egyetértéssel. – Ez az üzenet napjainkban is aktuális. S ma, amikor Szent István királyra és az államalapításra emlékezünk, kötelességünk továbbadni ezt az örökséget. Az a feladatunk, hogy gondoskodjunk a következő nemzedék neveléséről és tanításáról, hogy a megszerzett tudás, a kitartás vagy a tisztesség alapvető értékek legyenek, hogy a hit, elszántság és egyetértés éljen a ma fiataljaiban is. Mert nemzetünk ereje és jövője rajtuk is múlik – mondta dr. Kovács Ferenc.

Mindennapi kenyerünk

Az augusztust a régi naptárakban nem véletlenül emlegették Nagyboldogasszony havának, hiszen első királyunk az ő oltalmába ajánlotta hazánkat, de az új kenyér hava elnevezés is ismeretes, hiszen ekkor adunk hálát az egész éves munka gyümölcséért. A kenyérszentelési ceremónián a történelmi egyházak képviselői közül Juhos Imre, az éppen 120 évvel ezelőtt felszentelt Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház lelkipásztora rámutatott, minden jó az istentől származik, és mindenért neki tartozunk hálával. – Isten egyik legnagyobb ajándéka a föld termése, a mindennapi kenyér, amelyért a legszebb imádságban, a miatyánkban naponta imádkozunk. A gondviselő isten ebben az esztendőben is megadta számunkra a mindennapi kenyeret, adjunk érte hálát a jóságos istennek, őseink szent hagyománya szerint a mai napon, első, szent királyunk ünnepén, és kérjük a föld minden termésére az isten gazdag áldását.

 

Inczédy György életműdíjasok

Az önkormányzati ünnepség volt ezúttal is a helyszíne a legjelentősebb városi kitüntető díjak átadásának. A közgyűlés Inczédy György Életműdíjban részesítette magas színvonalú tevékenységéért, megbecsülése jeléül: dr. Olvasztóné dr. Ésik Katalin háziorvost, címzetes oktató főorvost, Andrikó Imrét, a néptáncos lábbelik országosan díjazott készítő mesterét, valamint dr. Csorba Sándor Professor Emeritust, az MTA köztestületi tagját.

 

Révész Bálint lett a díszpolgár

Nyíregyháza város új díszpolgára Révész Bálint lett, aki az indoklás szerint egyaránt hozzájárult a város gazdasági fejlődéséhez, a helyi futball sikeréhez, a gyerekek sportra neveléséhez, valamint városunk jó hírnevének öregbítéséhez. A Szorgalmatosról származó ötgyermekes, háromunokás vállalkozó és mecénás élete felét Nyíregyházán töltötte, és például a Lerton Trans Kft. vezetőjeként, a Nyíregyháza Spartacus tulajdonosaként is a folytatást ígéri, amihez hozzávehetjük a Bozsik Labdarúgó Akadémiát, a Spartacus Torna Clubot, valamint a kamionversenyzéshez kötődő Révész Racing Kft.-t is. – Nagyon meglepődtem és nagyon szépen köszönöm mindenkinek, megtiszteltetés számomra. Mindezt a szívemből csinálom, és azt ígérem mindenkinek, hogy ugyanígy folytatom tovább, noha októberben töltöm a hetvenet. A vállalkozásomban is egyre nagyobb lehetőségek vannak, és én a kihívásnak mindig eleget teszek, magammal szemben is. Erre is értettem a folytatást, szeretném, hogyha a Szpari hosszabb távon benn maradna az NB I-ben, azt szeretném, hogy minél több gyerek nőjön ki az utánpótlásból és sikeresek legyenek, és ehhez hozzávehetjük a technikai sportokat is.

 

Tánc, zene, tűzijáték

Az ünnepi műsort ezúttal a 2012-ben alapított Nyíregyházi Tánctanoda adta, melynek táncosai az elmúlt esztendőkben számos városi, vármegyei és országos versenyen is kimagaslóan szerepeltek Antal Dóra és Antal Roland vezetésével. A tanévük Székely kalendár című gálaműsorából mutattak be részleteket. Az ünnepségsorozat a Kossuth téren folytatódott, ahol szintén nyíregyházi kötődésű zenészek léptek fel. A „tornacipős rock and rollt” játszó, közönségkedvenc Tortuga négy éve az Év Felfedezettje volt, legújabb lemezük egyik dala pedig a Petőfi Rádió TOP 3 slágerlistájára is felkerült. Legnépszerűbb szerzeményeikkel nagy sikert arattak. Az ünnepségsorozat zárásaként, a hagyományoknak megfelelően látványos tűzijátékot élvezhettek a nyíregyháziak, akik megtöltötték a városháza környékét.

 

Kapcsolódó galéria

Államalapításunk ünnepe Nyíregyháza 2024