Szent István ünnepe

AZ ÜNNEP KÉPEKBEN

A történelmi egyházak képviselői megszentelték az új kenyeret, majd átadták a városi kitüntetéseket. Nyíregyháza díszpolgára dr. Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak főigazgatója lett. A Sóstói Múzeumfaluban a hagyományos kenyérszentelés mellett egész napos rendezvénysorozat fogadta a családokat. Idén először rendeztek Családi Napot augusztus 20. tiszteltére Nagyszálláson, de Rozsréten is megemlékeztek az államalapításról.

Nyíregyháza augusztus 20-ikai központi megemlékezését szombaton délután tartották a Kossuth téren. Ünnepi beszédet mondott dr. Kovács Ferenc polgármester. Hangsúlyozta, az ünnepeink értékeket hordoznak, az azonosságunkat, a történelmünket, a múltunkat egyesítik, de emellett mindig vannak aktuális üzenetek is. Az ünnep mindig összehozza a város közösségét, találkozunk, ünneplőbe öltözünk és együtt vagyunk, és ilyenkor nem csak a múltba, hanem a jövőbe is tekintünk.

 

VÁROSI KITÜNTETÉSEK

 

Az ünnepségen a történelmi egyházak képviselői megszentelték az új kenyeret, majd átadták a városi kitüntetéseket. Idén Inczédy György Életmű-díj elismerést kapott dr. Füle Erzsébet fül-orr-gégész főorvos, Garay Béla preparátor, Kulcsár Attila építész, Nagylucskay László épületgépész, és dr. Szép Tibor egyetemi tanár. A Nyíregyháza Díszpolgára címet dr. Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak főigazgatója vehette át. Mint elmondta, azzal a hittel, amivel ezt a várost, ezt a vidéket, ezt az országot és Európát szeretem, ez fog továbblendíteni. A felelősség pedig azt jelenti, másoknak is meg kell mutatni, hogy hinnünk kell saját országunkban, a tehetségünkben, észre kell venni a jót, az értékeket pedig tovább kell vinni.

A Kossuth téren ünneplőket a Szabolcs és a Nyírség Néptáncegyüttesek szórakoztatták, majd a Folkfusion Band adott szimfonikus koncertet.

 

KENYÉRSZENTELÉS A MÚZEUMFALUBAN

 

A Sóstói Múzeumfaluban már hagyomány, hogy augusztus 20-ikán programok sokasága várja a látogatókat. Voltak kézműves foglalkozások, de akár a kenyérsütés folyamatába is bepillanthattak az érdeklődők. Dr. Szabó Sarolta igazgató úgy gondolja, feladatuk a hagyományos, paraszti, falusi szokások bemutatása, ezért évről-évre visszatérnek ezek a programok. A cél az, hogy ne felejtődjenek el, az új generációk is megismerhessék azokat a hagyományokat, amelyek a mai kultúránk gyökereit jelentik.
Augusztus 20-ika az új kenyér ünnepe is, ilyenkor már az új búzából sütik, és megáldják a kenyeret. Kósa László református esperes elmondta, az új kenyér megáldásának több üzenete is van. Egy jeles fordulópont a családok és az ország életében, amikor azt látjuk, amit a munkánkkal beletettünk a vetésbe, azt gazdagon visszanyerjük.

A múzeumfaluban 600 darab, új búzából sütött veknit is kínáltak a látogatóknak, a cipókat a Magyarok Kenyere elnevezésű program keretében kóstolhatták meg a vendégek. Sarkadiné Ruzsinszki Ágnes a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatója arról tájékoztatott, hogy ezek a kis ajándék veknik a program jellegét erősítik, hiszen a Magyarok Kenyere a határon túli, de ma már a hazai nehéz sorsú gyerekek életét segítik, az ellátó szervezeteknek juttatnak belőle.

 

ÜNNEP ROZSRÉTEN ÉS NAGYSZÁLLÁSON

 

Az államalapítás évfordulóját Rozsréten is megünnepelték. A városrész lakóit színes programok várták, közönség elé léptek a helyi tánccsoportok, volt főzőverseny és zenés-táncos mulatság. Idén először rendeztek családi napot augusztus 20-ika tiszteletére Nagyszálláson. A településrészen udvari főzőverseny, motorkiállítás és harcművészeti bemutató várta a helyieket.

Nyíregyháza augusztus 20-ikai megemlékezései tűzijátékkal és utcabállal zárultak a Kossuth téren.

(Fotó: Szarka Lajos)