Szent István ünnepén a székesegyház építtetőjéről is megemlékeznek

Szent István ünnepén a székesegyház építtetőjéről is megemlékeznek Augusztus 20-án lesz éppen 120 éve, hogy átadták a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházat Nyíregyházán. Szent István király ünnepén augusztus 19-én vesperással és igehirdetéssel, augusztus 20-án pedig püspöki misével emlékeznek majd meg az államalapítóról, és a templom építtetőjéről, Samassa József egri érsekről és bíborosról.   



Hajdók Judit orgonán játszott, Réthy-Fercsik Szilvia énekelt, Számel Bálint csellózott májusban az Orgonák éjszakáján. Ezen az estén a 120 éves Angster orgona hangja is felcsendült. A székesegyházat ugyanis éppen 120 éve, augusztus 20-án adták át, akkor kapta meg a csodás hangszert is. A város ikonikus épületét az akkori egri érsek és bíboros, Samassa József saját forrásból emeltette. A megyeszékhely pedig elképesztően hálás volt a nagylelkű beruházásért. Amikor az érsek Nyíregyházára érkezett, Májerszky Béla polgármester a város mesés hintóján ment érte az állomásra, díszbe öltözött bandériumok köszöntötték a főpapot amerre járt és magától Jósa Andrástól tudjuk, hogy talán csak Mátyás királynak járt ki ekkora tisztelet. 

Így ünnepel a hálás utókor


A 120 éves jubileum alkalmából a hálás utókor megemlékezik Samassa Józsefről és a templom felszenteléséről, és ezt Szent István ünnepén teszik meg. Augusztus 19-én este csodás énekhang tölti majd be a templomot a hívek és az érdeklődők legnagyobb örömére.   


"Vesperást fogunk énekelni a Nyíregyházi Ökumenikus Szkóla segítségével, illetve Csordás Gábor atya fog igét hirdetni, aztán a következő nap, 20-án, Szent István király ünnepén, amikor Magyarországra is nagyon gondolunk és az új kenyérre, akkor pedig 10 órakor fog kezdődni az ünnepi szent mise, amit Bosák Nándor nyugalmazott megyés püspök fog celebrálni. Ő ugye az egyházmegyének az első püspöke."

- fogalmazott Soltész Béla, székesegyház kántora.


Koszorúzni is fognak

A szentmise után Ilyés Gábor helytörténész tart előadást Samassáról és a századforduló Nyíregyházájáról. Az előadásban kiderül, hogyan és milyen forrásból készült a templom. Mit szóltak ehhez a helybéliek és mi lett a katolikusok korábbi barokk vonásokat magán hordozó templomával. Az előadást koszorúzás zárja. Az ünneplő közönség elhelyezi az emlékezés és a tisztelet virágait az egykori érsek és bíboros mellszobránál, amely a bejárata mellett található. Minden érdeklődőt szeretettel várnak.