Szent Istvánt és az új kenyeret ünneplik a Sóstói Múzeumfaluban

Az államalapítást méltatva és Szent Istvánra emlékezve 2024. augusztus 20-án az ÚJ KENYÉR ÜNNEPÉRE hívnak és várbak mindenkit a Sóstói Múzeumfaluba. Küldetésüknek megfelelően ezen rendezvényünk során is követik a valamikori falu hagyományait, amikor is az aratás után Szent István-napra sütötték az új búzából készült első kenyeret és természetesen megünnepelték a legnagyobb mezőgazdasági munka, az aratás befejezését is. Ezen szokásokhoz kötődve, szedték csokorba a nap eseményeit úgy, hogy a család apraja-nagyja találjon kedvére való programokat.

A 10.00 órai kapunyitás után a vendég lesz ezen a napon az Újfehértói Hagyományőrző Baráti Társaság Egyesülete, akiknek jóvoltából különleges eszközök segítségével az aratás mozzanatainak legjavát leshetjük el a barabási iskolaudvaron.

Egész nap kínálnak hamisítatlan falusi vásárt, kosaras körhintát és kézműves foglalkozásokat is. Szinte minden rendezvényen tematikus térképes játékunkat ajánlanak a látogatóinknak. Akik az Új Kenyér Ünnepén sikeresen „végig járják” a térképük feladatait, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamra „Magyarok kenyere” adományozói program jutalmát is megkaphatják az anarcsi portán. Kemencében sült kenyérkóstolóval a kocsmaudvaron várják az érdeklődőket, ezt az ABO Holding Zrt. támogatásával valósítják meg. Mészáros Józsefné Ilike a szalmafonás izgalmas világába kalauzolja el a kézműveskedni vágyókat, emellett pedig az Árpádkori falurész az Árpád Vezér Íjász Egyesület által elevenedik meg ezen a napon.

Hagyományokhoz híven ló befogásával 10.30- kor elindítják a matolcsi szárazmalmot.

Ez követően 11.00 órai kezdettel a miskolci Kalamajka Bábszínház mutatkozik be, a bábművészek népmesét feldolgozó előadással kedveskednek a nagyérdeműnek.

Az új kenyér ünnepén a kovászos kenyerek is megmérettetnek, a Gazdaasszony/Gazda kovászos kenyere versenyünk eredményhirdetését 12.00 órakor tartják a faluközpontban.

A „Legyen édes Sóstó!” című időszaki kiállításunk területén, a Jármi portán 12.30-kor a tiszavasváriból érkező Margit néni mutatja be a grillázs elkészítésének fázisait és talán az is kiderül, hogy a pörkölttorta nem is pörköltből készül.

13.00 órakor „Ó, Szent István, dicsértessél…” címmel a Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola népzenész tanárai és növendékei ünnepi hangulatot varázsolnak a faluközpontba.

Az augusztus 20-i ünnep kihagyhatatlan része az új kenyér megszentelése, így 14.00 órakor hálaadó református istentiszteletre és kenyéráldásra várják a látogatókat.

A falusi ünnep nem múlhat el mulatság nélkül! Éppen ezért a napi programokat 15.00 órakor, a Nyírség UP Lókötő és Topogó Táncegyüttesei jóvoltából néptáncbemutatóval, majd pedig táncházzal zárják.

A programok végeztével a Sóstói Múzeumfalu 18.00 órakor zárja kapuit!

Ezen a napon belépés ingyenes! Mindenkit szeretettel várnak!