Mennyei édességek, szerelmi túra, csillagles, tánc és Paulina várta a látogatókat Szent Iván-éjjelén a múzemfaluban!

Vasárnap este különleges élménnyel várta a látogatókat a Sóstói Múzeumfalu; Szent Iván-éjt ünnepelték. Ez az éjszaka a fény, az élet, a szerelem és a termékenység ünnepe. Megnyitották a „Legyen édes Sóstó!” kiállítást is. A tárlaton bemutatják Spisák Béla cukorkakészítő mester munkásságát és a híres szerencsi édességeket. Bemutatkoztak a mester kései utódai is, a Westsik Vilmos Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola tanulói.

Természetesen, ez az az időszak, amikor a Sóstói Múzeumfalu új időszaki kiállítással jelentkezik. Ebben az évben, 2024-ben, „Legyen édes Sóstó” címmel egy kiváló koprodukciót hoztunk létre. Sokan ismerik Sóstón Spisák Béla bácsi cukorkakészítő mesterembert, akinek néhány tárgyát a mézeskalácsos műhelyben már láthatták, és most az intézményünk gyűjteménye egy hatalmas hagyatékkal bővült. Nagy örömmel mutatjuk be Spisák Béla teljes repertoárját. Emellett úgy gondoltuk, hogy megemlékezünk a máriapócsi vásári édességekről is, és bemutatjuk a máriapócsi vásárfiát. Továbbá a szatócsboltunkkal kapcsolódóan a Szerencsi Csokigyárat is megjelenítjük, hiszen tavaly ünnepelte százéves évfordulóját a csokigyár. Ennek megfelelően a boltban található csokoládékat is bemutatjuk”

emelte ki Baloghné Szűcs Zsuzsanna, a Sóstói Múzeumfalu területi múzeumigazgatója.

 

Népszerű programnak bizonyult a „Szerelem Útja” elnevezésű túra, amely során a párok bejárhatták a múzeumfalut egy különleges térkép segítségével. A térkép útvonalakat mutatott, amelyek a szerelmeseknek készült megállókat, érdekes látnivalókat és romantikus helyszíneket tartalmaztak. A túra során a párok a falusi házak, műhelyek és kertek között sétálva ismerkedhettek meg a régi idők szerelmi szokásaival, hiedelmeivel és történeteivel. Az Aquarius Élményfürdő vendégei este kedvezményesen vehettek részt a skanzen programjain.

 

„A múzeumfalu örömmel jelentheti be együttműködését az Aquarius Élményfürdővel. Közös erővel valósítjuk meg a Szent Iván éjszakája rendezvényt, és kedvezményes belépőt biztosítunk mindenkinek, aki felmutatja az élményfürdő belépőjét. Szombatonként az Aquarius Élményfürdőben találkozhatnak a múzeumfalu dolgozóival, akik ingyenes kézműves foglalkozásokkal csábítják át a látogatókat a túloldalra. Bízunk benne, hogy sokan ellátogatnak az élményfürdőből a múzeumfaluba, és megtapasztalják, hogy nálunk a hagyomány élő és élménydús”

– részletezte Baloghné Szűcs Zsuzsanna, a Sóstói Múzeumfalu területi múzeumigazgatója.

Az est zenei programját Paulina tette emlékezetessé. Az Arcturus Csillagászati Egyesület jóvoltából a látogatók a csillagokat is fürkészhettek. A speciális távcsövek és az érdekes előadások a tarpai portán rengeteg érdeklődőt vonzottak. Az idén 50 esztendős Nyírség Táncegyüttes tűzugrást felelevenítő műsora 23:00-kor várta az érdeklődőket, amit hagyományosan a tűzugrás követett. A Sóstói Múzeumfalu ismét arra törekedett, hogy megmutassa, a hagyományok élnek és élményt nyújtanak minden korosztály számára. Szent Iván éjszakája nemcsak a múlt emlékeit idézte fel, hanem egy varázslatos közösségi élményt is nyújtottak.

Kapcsolódó galéria

Szent Iván-éj a Múzeumfaluban 2024