Szépkorú és szeret alkotni? Akkor ezt a pályázatot Önnek találták ki!

Újból meghirdeti az Alkotó Idősek pályázatát az Idősügyi Tanács, a nyíregyházi önkormányzat és a Váci Mihály Kulturális Központ. Olyan alkotásokat várnak, amelyek a képző- és az iparművészet világából származnak. A pályaműveket szeptember végén lehet majd leadni. A munkákat zsűri értékeli, a legjobban sikerült darabokat kiállítják. 

- Több mint 60 éve horgolok, itt látható, terítő, kesztyű, tojás, cekker kulcstartó - már gyerekkorában megtanulta a horgolás technikáját a nyíregyházi Szilágyi Györgyné. Annyira megkedvelte ezt a munkát, hogy felnőttként bővíteni kezdte a tudását. 

Többféle tanfolyamon vettem részt, ahol megtanultam szabni, varrni, keresztszemest hímezni, gobelint hímezni, horgolni, gépen hímezni és riselni. Minden nap 6–8 órát horgolok és a horgolás lett az igazi hobbim, mert minden embernek kell valamilyen hobbi, aminek élhet, főként nyugdíjasként.

- tette hozzá. 

Az unokái a polipos kulcstartókat szeretik, de számos szép és értékes alkotás kerül ki a kezei közül, ezeket korábban már a nagyközönség is megtekinthette, miután az Alkotó Idősek pályázatán is részt vett és a zsűri bemutatásra érdemesnek tartotta a munkáit.

- Az egyik nagymama az unokája fotóját megcsinálta tűgobelinből, és két lépés távolságból nem vetted észre, hogy melyik a fotó és melyik a tűgobelin - megdöbbentően kreatívak a nyíregyházi szépkorúak, ezt mondja az Idősügyi Tanács titkára. Telepóczkiné Farkas Márta kifejtette, van, aki gobelint készít, mások horgolnak, festenek és olyanok is akadnak, akik hulladékból készítenek használati eszközöket.  

Aki produkál, aki alkot, aki gyönyörködik abban, amit meg tud csinálni, az nem fog befelé fordulni, nem lesz tele panasszal, annak van egy izzó tenni vágyása, ami tulajdonképpen minden helyzetből tovább lendíti, és ezt tulajdonképpen elhozza nekünk és közkinccsé teszi, és ez egy közös boldogság.

- szögezte le Telepóczkiné Farkas Márta, a Nyíregyháza MJV Idősügyi Tanács tirkára.

Mivel nagy az érdeklődés, idén is meghirdeti az Idősügyi Tanács, az önkormányzattal és a Váci Mihály Kulturális Központtal közösen az Alkotó Idősek pályázatát. Olyan alkotásokat várnak, amelyek a képző- és az iparművészet világából származnak, legyen szó kézimunkáról, vagy éppen a népművészetről. Elvárás, hogy az alkotó ne legyen tagja hivatalos művészeti szervezetnek. A pályamunkákat kiállításra alkalmas állapotban, ép keretben, akasztóval, névvel, címmel ellátva várják, maximális méretük 50x70 centiméteres lehet. Egyszerre egy alkotó maximum három művel pályázhat. A munkákat szeptember 26-án és 27-én lehet benyújtani a Váci Mihály Kulturális Központban. Az anyagokat szakértő zsűri értékeli.