Szépkorúak Akadémiája – Elindult a 2023-as sorozat
Fotó: Trifonov Éva

A Petőfi év nyitotta szerda délután a Kelet-Magyarországi Szépkorúak Akadémiája 2023-as ismeretterjesztő sorozatát a Váci Mihály Kulturális Központban. Kéthetente, szerdánként kerül sor újabb előadásokra, egészen június 21-ig. Tavaszi nagytakarítás szervezetünkben, vagy Nyíregyháza újratelepítése, a Trianoni békediktátum, az informatika útvesztői, illetve zárásként Kölcsey élete lesz az Öregedés Művészete sorozat témája.

2015 tavaszán indul a Kelet-Magyarországi Szépkorúak Akadémiája. Az ötlet az Idősügyi Tanácstól származott, majd a rendezvénysorozatot felkarolta a város. Volt, hogy online közvetítés, vagy kihelyezett találkozó során ismerkedhettek az érdeklődők az előre szervezett témákkal. Ezúttal szerencsére személyesen találkozhattak a szépkorúak az előadókkal.

„Éveken keresztül mindig úgy hozzuk össze a témákat, hogy megkérdezzük az időseket. Az Idősügyi Tanács elhozza az általuk képviselt csoportokból a kívánságokat, és ebből jön össze egy 12 részes program, ami első és második félévet jelent. Közte van egy lélegzetvételnyi szünet. Az jött vissza, hogy ne a betegségekről beszéljünk, mert az jön egyébként is. Gyönyörű évünk van. Nagyon sok évforduló. Kölcseyvel kezdtük, Petőfi, vagy Illyés Gyula. Olyan a mi irodalmunk, hogy akármerre fordítjuk a fejünket, mindig találunk valami gyönyörűséget” – mesélt a szervezésről az Idősügyi Tanács titkára, Telepóczkiné Farkas Márta.

Kéthetente, szerda délután, 3 órakor kezdődik az újabb előadás, egészen június 21-ig, a Váci Mihály Kulturális Központban. A nyitótéma a 200 éve született Petőfi Sándor. Szerelme és családja.

„Úgy gondolom, hogy Petőfi rendkívül gazdag költészete megközelíthető sok szempontból. Irodalomtörténeti szempontból, nyelvészeti, akár pszichológiai szempontból is. Akkor, amikor a felkérés számomra érkezett, elsősorban Petőfi alakjáról, költészetéről, Szendrey Júliáról, illetve fiáról, Petőfi Zoltánról érkezett kérdés. Illetve olyan kérés, hogy valami olyan előadást tartsak, amelyik a költészetét és az alakját közel tudja vinni a mai olvasókhoz” – fogalmazott az előadó, dr. Karádi Zsolt irodalomtörténész.

Éppen a bicentenárium kapcsán jelentek meg tanulmányok és kiadványok a Petőfi életművel kapcsolatban. Nem mellesleg az új Petőfi Összes versei kötet is, mely csaknem 1100 oldalnyi verset kínál az olvasóknak.

A Szépkorúak Akadémiája sorozat következő előadása április 26-án, délután 3 órakor kezdődik szintén a Váci Mihály Kulturális Központban. A téma pedig a tavaszi nagytakarítás a környezetünkben és a szervezetünkben. Az előadó dr. Papp Katalin főiskolai docens.

Kapcsolódó galéria

Öregedés művészete 2023 - dr. Karádi Zsolt előadása