Szeptemberben már várható, hogy sikerül előállítani a vírus elleni megfelelő vakcinát
Szeptemberben már várható, hogy sikerül előállítani a vírus elleni megfelelő vakcinát

A koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatót tartott vasárnap.

Szlávik János infektológus főorvos miközben megemlékezett anyák napján az édesanyákról, a sajátját is köszöntötte, valamint megköszönte az egészségügyben dolgozók felé áramló szeretet és gondoskodást, az apró ajándékokat. Hozzá tette, hogy már nagyon sok mindent tudnak a vírus természetéről ahhoz, hogy védekezni tudjanak ellene. Ez a tudás még nem teljes, de ahhoz elég, hogy egy nagyobb járványt megelőzzenek. Elmondta, hogy szeptemberben már várható, hogy sikerül előállítani a vírus elleni megfelelő vakcinát.

A koronavírus járvány miatt rendkívül szigorú biztonsági intézkedések mellett kezdődnek meg hétfő reggel 9 órakor a magyar nyelv és irodalommal az idei érettségi írásbelik – közölte Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár az operatív törzs vasárnapi online sajtótájékoztatóján.

Az írásbelik előtti időszakban sűrűbben járnak majd a tömegközlekedési eszközök, a vizsgahelyszínek környékén rendőri felügyelet lesz.

Mindenhová megérkeztek a védekezéshez szükséges eszközök, valamennyi vizsgázónak maszkot, a tanároknak pedig kesztyűt is biztosítanak. A maszkok használata tantermen kívül kötelező lesz,  de a vizsgák alatt is ajánlott – mondta.

Minden érettségiztető iskola kézfertőtlenítőt is kap, a vizsgák előtt alaposan kitakarítják az épületeket, ellenőrzik a mosdók felszereltségét, tisztaságát.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a diákok még hétfő reggel is meggondolhatják magukat és semmilyen szankció nem éri azokat, akik nem jelennek meg a vizsgán.

A tantermekben legalább másfél méteres távolság betartásával legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat – tette hozzá.

Maruzsa Zoltán megköszönte a tanároknak az érettségiben való részvételt és sok sikert kívánt a diákoknak.

hirado.hu