Szeptembertől a tankönyvek terén is változások lesznek – Kinek jár ingyenes tankönyv?

Ingyenes tankönyvellátást biztosít 2020 szeptemberétől valamennyi tanulónak a nemzeti köznevelési törvény módosítása - szavazták meg pénteken a Parlamentben.

Befejeződött a 2013/2014-es tanévben indult folyamat, amellyel felmenő rendszerben vezették be az ingyenes tankönyvellátást. A tavalyi tanévben az első kilenc évfolyamon juthattak hozzá térítésmentesen a tankönyvekhez a diákok, idén teljesen kibővült a támogattottak köre.

Az ingyenes tankönyvellátásra több mint 12 milliárd forintot fordítottak évente, ez a forrás tovább bővül majd - mondta korábban Bódis József. Kiemelte: az intézkedés, már több, mint egymillió diákot érint.

A döntés a kormány szerint egy-egy tanuló esetében 10-15 ezer forintos támogatást jelent, ami valóban nagy terhet vesz lesz le a szeptemberben amúgy is költésges iskolakezdést intéző szülők válláról. Sok helyen azonban korábban gondot okozott, hogy az ingyenes tankönyveket a diákok csak kölcsönbe kapták az iskolától, így nem írhattak a munkafüzetekbe, tankönyvekbe.

Akkor kik kaphatnak ingyenesen tankönyveket?

Ahogy már írtuk, a tankönyvellátás eddig az 1-9. évfolyamon volt ingyenest, a döntés most ezt terjeszti ki mindenkire, aki a köznevelésben és a szakképzésben tanul. Így elsőtől egészen tizenkettedikig ingyenesek a tankönyvek minden diáknak.

Miket kapnak ingyenesen a diákok? Az új Nemzeti alaptantervhez készített tankönyvek nemrég jelentek meg, azonban máris rengeteg kritikát kaptak szaktanároktól és szakmai egyesületektől is. A kritikákra Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára azt mondta, politikai alapú támadás, a szakmai szervezetek és szakértők többsége kétségbeesetten néznik, miből kell jövőre tanítani.

 

Forrás: eduline.hu