Szeretet, vallás, hit, kultúra – Roma szavalóverseny a Könyvtárban

Közel félszáz iskolás közreműködésével rendezett szavalóversenyt a Móricz Zsigmond Könyvtárban a Roma Nemzetiségi Önkormányzat. A versek között József Attila és mások sorait is szavalták a fiatalok. Összetett ünnepről beszélt az elnök, mely több eseményre emlékezett, és megjelent a romaság kultúrája, képzőművészete, tánca, zenéje és művészei.

 

„Összefoglaló ünnep ez a mai nap számunkra, hiszen a napokban volt Jézus feltámadása. Nem utolsósorban nagy ünnep a Roma Nemzetek Ünnepe március 8-án, és most természetesen a Költészet, magyar kultúra napja, ami ugyanolyan fontos számunkra...”

Így vezette be köszöntőjében az eseményt a Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, majd színpadra szólították az ifjú táncosokat és a közel félszáz versenyre nevezett versmondót. Jöttek a József Attila versek és a roma költők írásai.

„Tartunk egy megemlékezést, és úgy gondoltam, hogy nem maradhatnak ki a roma költők, írók, alkotók, és a festők kiállításával gondoltuk, hogy megemlékezünk róluk, és nevük fennmaradjon. A városnak is fontos, hogy az oktatási intézményekben is halljanak ezekről a művészekről. Mi is megismertük József Attilát, Radnótit, Ady Endrét és sorolhatnám” – nyilatkozta Balogh Artúr, a Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Ismerjük meg a roma művészeket – folytatta az elnök, és sorolta az ismerős meg ismeretlen alkotókat. Írót, költőt, újságírót és festőművészt. Maiakat és elhunytakat. Farkas Kálmán, Bari Károly, a József Attila-díjas Lakatos Menyhért, Osztojkán Béla, Choli Daróczi József, Zámbó Gábor, vagy a Kossuth-díjas Szentandrássy István festőművész.

„Kiemelten fontos ebben a háborgó és zajongó világban, hogy felhívjuk a figyelmet a kultúrán belül a költészetre, mint a nyugalom és csend megteremtőjére. Ahogy leülünk olvasni vagy elemezni egy verset, akár a gyerekek, akár mi felnőttek, ahhoz nyugalomra van szükség. És ebben a zajos, háborúval teli világban a legnagyobb szükségünk most erre van” – fogalmazott Szenti Tibor önkormányzati képviselő.

Jó a jó és jó a szép – mondta a roma költő, Lakatos Menyhért Tenyérből mondtál jövendőt című versét a képviselő, aztán jöttek az iskolások.

Együtt szurkoltak a versenyzőknek az iskolatársak és rokonok mellett a zsűri tagjai is a Móricz Zsigmond Könyvtárban rendezett ünnepen, ahol tablókon és festményeken mutatták be a költészeten túli roma kultúrát.