Szigligeti nyár – nyíregyházi iskolások a Balatonon

 – Az önkormányzat tulajdonában lévõ Szigligeti Gyermeküdülõt a NYÍRVV Nonprofit Kft. üzemelteti, mely a folyamatos felújításokkal arra törekszik, hogy minél több nyíregyházi gyermek számára biztosítson felhõtlen, élményekben gazdag, kellemes kikapcsolódást a Balaton partján – tudtuk meg dr. Hudákné Fábián Nóra táborvezetõtõl, aki a szakmai koordinálást is végzi. Az elmúlt években sikerült a faházak tetõszerkezetét, csatornáit felújítani, a kerítést kicserélni, modernizálni, a vizesblokkot, konyhát, betegszobát kialakítani. Idén fagyasztóládák, hûtõk, gázzsámoly, tányérok, kancsók, sportszerek, kazán, utánfutó, mosógép, ágyak vásárlására került sor, illetve a tanári szobák emeletes ágyainak cseréje is megtörtént.

Támogatott nyaralás

Ebben az évben összesen 240 diák kaphatott 10 000 forint értékben üdülési támogatást, mely jelentõsen csökkentette a táborozási költségeket, ami az útiköltségen túl a közüzemi díjakat, a strandbelépõt, a szállás és a háromszori étkezés költségét, valamint a szakmai programok díját is tartalmazta. A szakmai koordinátor elmondta: most is biztosítottak a nyíregyházi civil szervezetek (nyugdíjasklubok) részére is idõpontot elõ- és utószezonban, valamint az önkormányzat a Városvédõ Egyesület által meghirdetett helytörténeti vetélkedõ 5 fõs gyõztes csapatát (Jókai Mór Református Általános Iskola) egy egyhetes szigligeti nyaralással díjazta.

Élménydús hetek

Voltak olyan gyerekek is, akik életükben elõször jártak a Balatonon, esetleg földrajzórán tanultak csak a látottakról. Ez a nyár igazán kegyes volt a táborozókhoz. A strandolás mellett azonban a Festetics-kastély, a Kastély Amazon Ház Látogató Központja, a Badacsonyba vezetõ hajóút, dzsiptúra, a Szigligeti vár, a sárvári élményfürdõ, a bulihajó is lenyûgözte a csoportokat – nyilatkozta dr. Hudákné Fábián Nóra. A táborvezetõ hozzátette: örömmel tapasztaltuk, hogy a Szigligeti Gyermeküdülõ egyre népszerûbb. A turnusok végén ebben az évben is elégedettségi felmérõ lapokat töltöttek ki a tábor lakói, amiket figyelembe vesznek a jövõ év tervezésénél.

(Szerzõ: Tarczy Gyula)

 

Nem csak a strand volt jó!

Végül álljon itt néhány találomra kiválasztott visszajelzés a rengetegbõl, két iskola diákjaitól:
„Mindent elmond, hogy ezen a nyáron már ötödik alkalommal voltunk a szigligeti tábor vendégei, és minden évben élményekkel teli szívvel jöttünk haza. A programok nagyon színesek, és ami már második éve nagy sikert arat, az a fantasztikus badacsonyi dzsiptúra. Izgalmas száguldozás után a Badacsony tetejérõl csodálatos balatoni panorámában gyönyörködhetünk. A szigligeti várjátékokat is nagyon élvezzük, mivel mindig valami újdonsággal lepnek meg minket az elõadók. A táborvezetõ, Nórika néni rendkívül kedves és közvetlen, bármilyen problémánkkal nyugodt szívvel fordulhatunk hozzá.”  
Bem József Általános Iskola 8. b osztályos lánycsapata

„Én a sárvári élményfürdõt élveztem a legjobban, de amúgy az egész hét nagyon jó volt!”
Kocsi Melinda (4. a) Bem iskola

Mindennap fürödtünk a Balatonban, és nagyon szép helyeken jártunk. A keszthelyi Festetics-kastély volt a legszebb!”
Rettegi Réka (5. c) Bem iskola

„A Szigligeten töltött hét több szempontból is szuper volt: az izgalmas programok, a finom ételek és nem utolsósorban a jó társaság miatt.”
Szabó Levente (8. a) Bem iskola

 

„Az utolsó este fénypontja a diszkóhajó volt, ahol egy kitûnõ diszkós fergeteges hangulatot teremtett. Sajnos már tudtuk, hogy másnap reggel utazunk haza, de megfogadtuk, hogy jövõre se hagyjuk ki ezt a tábort.”
Kovács Ditta (6. b) Zelk iskola