Szijjártó Péter: Legyenek büszkék magukra a nyíregyháziak!

A napokban újabb munkahelyteremtő beruházás bejelentésén járt Nyíregyházán Szijjártó Péter ezt követően exkluzív interjút adott szerkesztőségünknek. A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta, Nyíregyháza annyit fejlődött, hogy nem is emlékeztet a 15 évvel korábbi önmagára. 

 

18 beruházás, 5500 munkahely

– Szerencsére ilyen tekintetben nincsen hiány Nyíregyházán, mert az elmúlt időszakban több esetben is tudott a kormány hozzájárulni ahhoz, hogy új munkahelyteremtő beruházások jöjjenek létre. Az elmúlt 10 évben a kormány 18 Nyíregyházán végrehajtott nagy munkahelyteremtő beruházáshoz adott támogatást, ezek 560 milliárd forintos értéket képviselnek összességében és 5500 új munkahelyet hoztak létre.

 

A továbbiakban is várhatóak beruházások

– Az, hogy munkahelyteremtő beruházások érkezhessenek Nyíregyházára, továbbra is kormányzati cél, hiszen az egyik legnagyobb iparipark-fejlesztésünk az elmúlt jó pár évet figyelembe véve Debrecen mellett itt történt. Ha visszagondolunk 15 esztendővel ezelőttre, az északnyugati országrész sokkal fejlettebb, vonzóbb volt, mint a keleti, valóban volt egyensúlytalanság. Az elmúlt 10–12 évben sokat dolgoztunk azon, hogy a Miskolc–Nyíregyháza–Debrecen tengely gazdaságilag úgy megerősödjön, hogy mondjuk a Győr–Székesfehérvár–Tatabánya–Veszprém térséghez fel tudjon nőni. Mára elmondhatjuk, hogy tőkevonzó képesség és a beruházások vonzása, a gazdasági működés színvonala szempontjából felnőtt a nyugati országrész mellé, ebben Nyíregyházának hatalmas szerepe van.

 

Egészen más polcra kerül Nyíregyháza

– Az itteni ipari parki fejlesztésekre a kormány eddig 192 milliárd forintnyi forrást hagyott jóvá, amiből megvalósul az infrastruktúra fejlesztése, utak építése. Azért hagyhatta jóvá a kormány jó szívvel ezt a hatalmas összeget, mert ezzel mintegy 880 milliárd forintnyi beruházás érkezik az ipari parkba. A koreai, német, kínai vállalatok fejlesztései sok százmilliárd forintnyi értéket hoznak ide és ezres nagyságrendben teremtenek munkahelyeket. Mindez egy egészen más polcra helyezi a várost gazdasági szempontból, mint korábban! Látszik a számokon is, mert a megyében 2010-ben, amikor átvettük a kormányzást, 17 százalékos volt a munkanélküliség, mára ez a felére csökkent. Még mindig az országos átlag fölött van, ez viszont most erőforrás abból a szempontból, hogy a vállalatok sokkal inkább az olyan térségek felé fordulnak, ahol még van munkaerő, ezért a vármegye komoly vonzerővel rendelkezik.

 

Felkerül a nemzetközi gazdasági térképre

– Mindezek által egyrészt „nemzetköziesedni” fog a város, hiszen nagy multinacionális vállalatok helyezik ide a termelési kapacitásaikat. Ezt követni fogja az infrastruktúra, az oktatási rendszer, a szolgáltatások fejlődése. Győrben nevelkedtem és végigéltem azt, hogy az Audi megérkezése hogyan helyezte teljesen új dimenzióba Győr városát. Nyíregyháza is, mint az ország hetedik legnagyobb városa, most szintet lép, felkerül a nemzetközi gazdasági térképére, és sokkal több beruházási helyszínt kereső vállalat radarképernyőjén fog megjelenni. Az is fontos egy városfejlesztés esetében – és erre a vezetés kifejezetten ügyel –, hogy a helyi szolgáltatások, oktatás fejlesztése kell, hogy kísérje a beruházásokat. Ezt a polgármester úr rendszeresen számon is kéri rajtunk, és csak úgy engedik a beruházást, ha az ahhoz szükséges fejlesztések is megtörténnek, ezért van ez a nagy támogatási összeg.

„Nyíregyháza nem emlékeztet 15 évvel ezelőtti önmagára”

– Szerintem ez a város fantasztikus fejlődésen ment keresztül. Ha az ember végigsétál a Sóstói úton, elmegy az egyetemi campusra, megnézi az új stadiont vagy az állatkertet, akkor azt látja, hogy Nyíregyháza nem emlékeztet a 10–15 évvel ezelőtti önmagára. Ez egy fantasztikusan fejlődő, virágzó várossá vált a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt, úgyhogy arra biztatom tisztelettel a nyíregyháziakat, hogy legyenek nagyon büszkék magukra. Ez a város ma már európai mércével mérve is egy vonzó célpont, nemcsak a beruházók, hanem a turisták számára is, valamint azon magyar családoknak, akik egy kellemes hétvégét akarnak eltölteni, jól akarják érezni magukat.

 

Háború vagy béke?

– Az is biztos, hogy fejlődni békeidőben sokkal jobban, gyorsabban és nyugodtabban lehet, mint háborús környezetben. Az Európában kialakult háborús környezet rendkívüli veszélyeket tartogat nemcsak biztonsági, hanem gazdasági szempontból is. Június 9-én mérföldkőhöz érünk, mert ha az európai emberek úgy szavaznak, hogy békepárti politikusok mennek az európai parlamentbe, akkor nagy lépést tudunk tenni annak érdekében, hogy ezt az egész öldöklést a szomszédban leállítsuk, és létrejön egy sokkal nyugodtabb környezet Magyarország fejlődéséhez is.

 

A nyíregyháziak érdekképviselete a legfontosabb

– Végül őszintének kell lenni, egészen biztosan nem tudtunk volna ilyen mennyiségű beruházást idehozni Nyíregyházára és ilyen fejlesztéseket előidézni, ha az önkormányzat és a kormány két külön irányba húzta volna a szekeret. A város elmúlt évekbeli fejlődésének egyik titka az volt, hogy folyamatosan olyan polgármester volt hivatalban, akinek a nyíregyházi emberek élete az első, a nyíregyházi emberek érdekképviselete a legfontosabb, és ezt a kormánnyal való együttműködésben, a kormánnyal való tárgyalások során mindvégig érvényesítette. Ha itt olyan polgármestere lett volna vagy lenne a városnak, aki – mint néhány más településen – a helyben lakó emberek érdeke helyett a kormánnyal való politikai csatározásban találja meg a saját életének értelmét, akkor nehéz fejlődésről beszélni. Érdemes megnézni azokat a városokat, ahol a polgármesternek a saját politikai egójának a kielégítése a fontos.